Nieuws » Producten van velhorst

Parelrogge van Landgoed Velhorst

Nieuw in het assortiment: biologische parelrogge gemaakt van Sint Jans rogge van Landgoed Velhorst door Meesters van de Halm. Lees meer over risotto van parelrogge, de voedingswaarde rogge en het effect op de gezondheid.

Risotto van parelrogge

Parelrogge is een goede vervanger voor rijst. Je kookt de parelrogge in gekookt water 20-25 minuten. Je kunt ook een mooie risotto maken parelrogge. Lees hier het recept. 

Voedingswaarde rogge en effect op de gezondheid

De parelrogge van Landgoed Velhorst is gemaakt van Sint Jans Rogge. Deze parelrogge heeft een nootachtige smaak en smaakt heel goed in kruidige salades en is een vervanger van rijst. Parel betekent in dit geval dat het graan licht geslepen wordt, zodat de velletjes rondom de korrel een beetje stuk gaan. 

Voedingswaarde rogge

Zoals in veel granen is het percentage aan vitaminen niet bijzonder hoog. De voedingswaarde komt vooral uit het hoge vezelgehalte, het grote aantal mineraalsoorten en het grote aantal fytonutriënten. Van deze laatste categorie bestaat er geen advies in de vorm van een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) opgesteld door de gezamenlijke voedselautoriteiten in deze wereld. Maar voor vezels en mineralen zijn wel ADH-waarden. Voor mangaan geldt dat 130% van de ADH in rogge zit. Er zit 60% van de ADH aan vezels in rogge. Van het aminozuur tryptofaan zit er 33% van de ADH in roggebrood. Voor magnesium geldt dat er 28% in roggemeel zit.
 

Rogge en suikerziekte

Rogge heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Rogge is veel onderzocht door Finse wetenschappers. Deze hebben ontdekt dat rogge effectief werkt tegen inwendige ontstekingen op celniveau. Rogge helpt hierdoor tegen diabetes type 2. Een groot risico van diabetespatiënten is het verkrijgen van obesitas. Rogge bezit veel vezels wat voordelen biedt voor de diabeticus.


Rogge is goed voor de darmen

Er zijn meerdere redenen waarom rogge goed is voor de darmen. Een daarvan is dat in rogge veel arabinoxylanen zitten, fructanen en beta-glucanen zitten. Deze bevorderen de spijsvertering. Uiteraard zijn ook de vezels in rogge goed voor een soepele spijsvertering. Ze gaan constipatie tegen. Daarnaast zitten er enzymen in rogge die darmkanker en dikkedarmkanker tegen helpen gaan. Over het algemeen is rogge veel effectiever dan andere granen.

 

Rogge en obesitas

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van rogge het lichaamsgewicht doet afnemen. Men weet niet precies hoe dat komt maar men denkt dat de vezels hierbij een belangrijke rol spelen. Er lijkt een proces gaande tijdens de spijsvertering dat er minder energie wordt opgenomen uit rogge dan in principe mogelijk zou moeten zijn. Je neemt dus geen overtollige suikers tot je die later zouden worden omgezet in lichaamsvetten. Een andere factor is dat rogge een meer verzadigend gevoel geeft dan andere granen. Uit onderzoek blijkt dat iemand die een flink rogge-ontbijt eet zeker 8 uur lang een vol gevoel heeft zodat er minder kans is dat er te veel wordt gegeten.

 

Rogge en borstkanker

Een bekende risicofactor om borstkanker te krijgen is het slikken van kunstmatige oestrogenen. Het is bekend dat wie de anticonceptiepil slikt een groter risico heeft op borstkanker dan wie de pil niet slikt. De huidige stand van wetenschap is van mening dat natuurlijke oestrogenen ook tot een verhoogd risico op borstkanker leiden. De helft van alle oestrogenen worden onder andere aangemaakt door de gal. Vezels verkleinen deze aanmaak. Het logische denkmechanisme zou dus zeggen dat vezelrijke voeding de kans op borstkanker verkleint. Maar zo makkelijk ligt het helaas niet. Er is door wetenschappers nog geen correlatie ontdekt tussen het eten van vezels en een verminderd voorkomen van borstkanker.

Bron: De geneeskracht van Rogge | Mens en Gezondheid: Gezonde voeding (infonu.nl)

 

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!

45.1
1166
36
44.192.94.177