Terug naar Nieuwsbrief / Archief

11.02.2021
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst februari 2021

Eerste lammetje geboren op Velhorst

Twee weken geleden is het eerste lammetje geboren op Landgoed Velhorst. Dit was onverwachts, omdat de schapen begin maart zijn uitgerekend. Bijzonder is dat onze ram James niet de vader kan zijn, omdat hij pas later bij de schapen is geplaatst. Ook zijn geen andere rammetjes in die periode bij de kudde geweest. Een passant misschien, een tweeslachtig schaap of onbevlekt ontvangen ....? 

 

Winter wonderland op Landgoed Velhorst

Experimenten op de akkers van Landgoed Velhorst

Komend seizoen worden er, naast het onderzoek naar gewascombinaties in de pixels en de het onderzoek naar biodiversiteit i.s.m. de WUR, meerdere proeven en experimenten met gewassen uitgevoerd op de akkers van het landgoed. Eén van de gewassen is Silphie: oftewel Zonnekroon. Dit meerjarige gewas heeft een ontzettend hoge meerwaarde op gebied van bodemverbetering en biodiversiteit. In deze blog lees je meer over alle proeven komend seizoen.  

 

Pixelfarming 2.0

Dit jaar gaan we verder met pixelfarming. Naar aanleiding van de feedback van de pachters hebben we gekozen voor een andere vorm van pixelfarming dit jaar. Pachters kunnen kiezen welk(e) gewas(sen) ze in hun pixel(s) willen, planten zelf het gewas in hun pixel(s) en oogsten hun gewassen zelf op meerdere momenten.

je kunt kiezen uit drie soorten pacht:

  • Pixel(s) pachten en de gewassen zelf planten en oogsten
  • Pixel(s) sponsoren, opbrengst doneren aan de Voedselbank Zutphen
  • Pixel(s) met bloemen/ kruiden sponsoren voor verhogen van de biodiversiteit (géén oogst)

Inmiddels zijn 25 pixels met groenten gedoneerd aan de Voedselbank in Zutphen en 20 pixels met kruiden/ bloemen gesponsord voor de insecten. 

Op de website staat vermeld welke gewassen je dit jaar kunt kiezen. 

Pacht of sponsor een pixel

Je kunt jouw pixel(s) bestellen en betalen via de website.

  • Geef het aantal pixels aan die je wilt bestellen.
  • Kies Bezorgoptie “Bezorgen en Almen en Laren”.
  • Vermeld in het opmerkingenveld aan welk(e) gewas(sen) je in een pixel wilt. Bijvoorbeeld: 1 pixel met 10 rode ui of 1 pixel met 5 rode ui en 5 of 1 pixel met 3 rode ui, 3 gele ui en 4 prei.
  • Wil je een pixel sponsoren (bloemen en kruiden of voor de Voedselbank Zutphen) vermeld dit dan ook in het opmerkingenveld.
  • Bewaar de bevestiging van de bestelling voor je eigen administratie.

 

31.4
794
29
100.28.132.102