Nieuws » Producten van velhorst

Experimenten op akkers van Landgoed Velhorst

Op Landgoed Velhorst gaan we komend seizoen meerdere proeven en experimenten uitvoeren. In deze blog alvast een tipje van de sluier.

Experimenten op akkers van Landgoed Velhorst

Komend seizoen worden er, naast het onderzoek gewascombinaties in de pixels, meerdere proeven en experimenten uitgevoerd op de akkers van het landgoed. Deze dienen allemaal nog concreet uitgewerkt te worden maar we kunnen alvast een tipje van de sluier lichten. 

Aardappels

Gedurende de teelt van de aardappels gaan we in samenwerking met Agrifirm Biostimulanten inzetten. Een Biostimulant is een product dat processen in plantenvoeding in de plant of de omringende teeltomgeving stimuleert en/of plantenvoedingsprocessen verbetert. De inzet van Biostimulanten heeft als doel de verbetering van een of meer van de volgende kenmerken van de plant:

  • EfficiĆ«ntie van voedingsstoffen
  • Planttolerantie voor abiotische stress
  • Plantkwaliteit en/of opbrengst

Granen

Aanleg van demoveld in samenwerking met de VALA (De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek) De VALA is een samenwerkingsverband tussen de zes agrarische natuurverenigingen in de Achterhoek. VALA is begin 2012 opgericht vanuit de wens beheer en onderhoud van natuur en landschap in de Achterhoek op een professionele en effectieve manier uit te voeren. Het demoveld zal verschillende manieren van onkruidbeheersing ondergaan.

Silphie

Silphie: oftewel Zonnekroon kan gebruikt worden als ruwvoer maar verreweg zit de meeste potentie in haar Vezels en Biogas opbrengst. Het meerjarige gewas heeft een ontzettend hoge meerwaarde op gebied van bodemverbetering en biodiversiteit. Een aantal eigenschappen:

 

  • Zeer bloemrijk en goed voor de biodiversiteit (insecten, wild, vogels);
  • Legt koolstoffen vast i.c.m. Stikstof;
  • Bodemverbetering door humus opbouw 8t / Ha;
  • Diep wortelstelsel, 2 meter diep. Watervastlegging en tevens zeer droogte resistent.
  • Het betreft een 30-jarig gewas waarbij geen bodembewerking benodigd is, na inzaaien. Ook geen onkruidbestrijding na het 1e jaar welke een zeer grote besparing geeft op dieselverbruik van landbouwbewerkingen.

Het gewas kan geoogst worden in oktober voor extractie van cellulose (papier), waarbij het restproduct vergist kan worden in de biogas vergister (met zeer hoge Methaanrendement van 53%). Circulaire economie dus, waarbij in de gehele keten bediend wordt en de natuur erop vooruitgaat. Een combinatie die je maar zelden tegenkomt! We gaan 1 ha inzaaien waarbij de teelt begeleid wordt door MOVO zaden.

Snijmais: 1 ha wordt gezaaid in combinatie met Silphie en 4 ha wordt door middel van strokenfrezen gezaaid in een gewas luzerne.

Onderzoek naar biodiversiteit i.s.m. WUR

Tot slot gaat het onderzoek naar biodiversiteit (boven en onder de grond) in samenwerking met de WUR ook komend seizoen door. Afgelopen jaar is de biodiversiteit op het perceel met haver gemonitord, evenals in de bloemenrand langs het perceel en in de houtwal aan de andere zijde van het perceel. De uitkomsten ervan worden in maart gepresenteerd voor het eerste jaar.

 

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!

44.8
1138
36
44.192.94.177