Teeltseizoen 2020 Pixelfarming is gesloten

De gezamenlijke doelstelling van Natuurmonumenten en de Vrienden van Velhoorst op landgoed Velhorst is het verhogen van de biodiversiteit en natuurwaarden. Dit doen we door de aanleg van bloemrijke akkerranden, gewasdiversificatie en strokenteelt. Om te zien of deze manier van bedrijfsvoering effect heeft op verhoging van de biodiversiteit, monitoren we elk jaar een aantal onderdelen. Het monitoren gebeurt in samenwerking met onder andere Naturalis/ EIS kenniscentrum (wilde bijen, nachtvlinders, vegetatie), de vogelwerkgroep (akkervogels) en bodemleven (studenten Aeres Hogeschool). We gaan nu een stap verder met PIXELFARMING.

Pixelfarming en samenwerking WUR

Samen met onderzoekers van de WUR (Wageningen Universiteit) gaan we een perceel van 1 hectare verdelen in zogenaamde pixels. Segmenten van 1,50 meter bij 1,50 meter. In elke pixel komt één gewas. In de volgende pixel wederom één gewas maar niet hetzelfde gewas als in de aangrenzende pixels (ter verduidelijking zie onderaan de tabel). Zo ontstaat op het gehele perceel een variatie van ruim 30 gewassen! Een enorme biodiversiteit dus waarbij de onderzoekers het gewas gaan monitoren, opbrengsten gaan meten en zo in kaart brengen welke gewassen goed naast elkaar gedijen en welke juist niet. Met het verkrijgen van data kunnen we in de toekomst gewassen telen die in symbiose naast elkaar leven, elkaar versterken en niet beconcurreren.

Naast het onderzoek gaan we tijdens de teelt een robot, aangedreven door zonne-energie, inzetten om onkruiden te verwijderen. In de volgende nieuwsbrief vertellen we uitgebreid over dit onderwerp en op welke dag(en) de robot aan het werk is.

Overzicht van gewassen voor pixelfarming 

Andijvie (UITVERKOCHT) 

Komkommer (UITVERKOCHT)

Chinese kool (UITVEWRKOCHT)

Goudsbloem (UITVERKOCHT)

Rode kool (UITVERKOCHT)

Savooi kool

Witte kool    

Spruitjes (UITVERKOCHT)       

Boerenkool           

Groenselderij

Knolselderij (UITVERKOCHT)

Knolvenkel (UITVERKOCHT)

Prei (UITVERKOCHT)

Palmkool

 

 

Romanesco (UITVERKOCHT)

Pompoen (UITVERKOCHT)

Courgette (UITVERKOCHT)

Bloemkool (UITVERKOCHT)

Snijbonen (UITVERKOCKT)

Broccoli (UITVERKOCHT)

Kropsla (UITVERKOCHT)

Koolrabi (UITVERKOCHT)

Spitskool (UITVERKOCHT)

Pak Choi (UITVERKOCHT)    

Peterselie

Ui, rood en wit (UITVERKOCHT)

Bloemenmengsel (UITVERKOCHT)

Salie

 

 

Pacht je pixel(s) op landgoed Velhorst

Het onderzoek en het inzetten van de robot is een forse investering en om dit te bekostigen hebben we jullie nodig. Voor €10 euro (ex. 9% BTW) kun je een pixel pachten met een gewas naar keuze. Uiteraard kun je meerdere pixels met verschillende gewassen pachten. De opbrengsten van de gewassen zijn voor jou! Als voorbeeld: je pacht één pixel met het gewas courgette.  De gemiddelde opbrengst, afhankelijk van het weer, is 20 courgettes. Je betaalt dus omgerekend maar 0.50 cent voor een biologische courgette van landgoed Velhorst en daarnaast steun je het onderzoek waarvan we de resultaten transparant gaan delen! Tevens ontvang je een pachtovereenkomst met het aantal pixels en gewassen. Naast de steun van de pachters hebben de volgende bedrijven en instellingen hun medewerking toegezegd: WUR, Rijk Zwaan, Vitalis, Campus Almkerk, de Bolster, Hagerotechniek en Ptthee.

                                                       

 Pachtcertificaat pixelfarming

  • Je pacht pixels (1.50 m x 1.50 m) voor één seizoen
  • Kosten 10 euro per pixel (excl. 9% BTW)
  • Het zaaigoed of plantgoed van de door jouw gekozen gewassen is inbegrepen
  • Bewerking an de pixels door middel van (experimentele) robotica
  • Gedurende het proces word je op de hoogte gehouden
  • Meerdere oogstmomenten

Niet inbegrepen bij pachtcertificaat

  • Opbrengstgarantie bij de rij indeelbare pacht-je-pixel proefvelden
  • Pixels met bloemenelden dienen de natuurinclusieve landbouw en leveren derhalve géén oogst
  • Eentuele verzendkosten van de oogst
  • Nabewerking an de producten

Aanmelden pixelfarming

Ik meld me aan om één of meerdere pixels te pachten op landgoed Velhorst. Geef aan hoeveel pixels je wilt en welk gewas per pixel. Na aanmelding ontvang je een betaalverzoek. Heb je binnen 2 werkdagen nog geen bevestiging ontvangen, dan is de mail waarschijnlijk in de spam terecht gekomen.