Terug naar Nieuwsbrief / Archief

24.04.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst april 2022

Minder vlees eten en toch voldoende eiwitten?

Veldbonen of fababonen (peulvruchten) zijn rijk aan eiwitten, vezels, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten relatief minder koolhydraten dan granen.

Veldbonen is een ‘oud’ en vergeten gewas wat de laatste jaren enorm in opkomst is. In 1850 werd er in Nederland zo’n 36.000 ha geteeld. In 2010 was dit nog maar 150 ha. Een enorm verschil.

Maar na jaren van afwezigheid is de veldboon terug en bezig met een inhaalslag. Het is de snelst groeiende eiwitteelt van ons mooie Nederland. De reden? Veldbonen zijn erg eiwitrijk. In een veranderende wereld waar vooral gekeken wordt naar vleesvervangers, alternatieven en duurzame oplossingen is het een interessant product vol mogelijkheden (en eiwitten). Veldbonen bevatten meer eiwitten dan de bekende bonensoorten.

Keuper Pasta heeft van de biologische veldbonen en spelt van Landgoed Velhorst een veldboon-spelt pasta (schelpjes) gemaakt. Deze pasta heeft een lekkere bite en is voedzaam. Op de website staat een heerlijk recept voor een veldboon-spelt pasta salade.

 

Velhorster Lentebok

De Velhorster Lentebok is gebrouwen van biologisch gerst van Landgoed Velhorst en de hop van Hopkwekerij Tekelenburg op Landgoed Velhorst door bierbrouwerij Chamaven in Zutphen.

De gerst is gemout door vloermouterij Masterveld in Winterswijk en een deel van de gerstemout is gebrand tot karamelmout. Hierdoor is het bier mooi amberkleurig. Het bier is verkrijgbaar bij Centerrr in Almen, de verslokalen van de De Patrijs, Buurderij Achterhoek, Restaurant Foodvia en via onze webwinkel.

Koolzaad van Landgoed Velhorst

Het koolzaad staat weer in bloei en levert een prachtige plaatje op. Sonja Brussen maakt regelmatig schilderijen van het koolzaad en de Berkel. Mooi om het koolzaad door de ogen van Sonja Brussen te zien.

Het koolzaad wordt verwerkt het koolzaadolie. Onze koolzaadolie is koud geperst en geschikt voorkoud en warme gerechten of lekker om te dippen met een biologisch broodje van bakker Driekant. In een eerdere blog hebben we geschreven over de werkelijke prijs van onze olie. 

Yellow Love door Sonja Brussen

Buurderij Achterhoek - Lochem en Doetichem

De Buurderij Achterhoek is een korte keten initiatief in de buurt dat je dichter bij je lokale Boeren én hun verse producten brengt. Elke week vind je hier groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing, aardapplen, granenproducten, koolzaadolie, bier en zoveel meer: de Buurderij verkoopt het allemaal.

De bestellingen bij de Buurderij kunnen afgehaald worden in Lochem en Doetichem. Diverse producten van Landgoed Velhorst is bij de Buurderij Achterhoek verkrijgbaar.

 

Enquête fair prijs Landgoed Velhorst 

In de nieuwsbrief over de prijswijzigingen per 1 april hebben we je geinformeerd over de aanleiding van deze wijzigingen. Een van de redenen is het berekenen van de werkelijke kosten die we maken voor het produceren van producten. 

We zijn benieuwd naar jouw mening over (de prijzen van) onze producten. Het invullen van de enquête slechts maar 5 minuten van je tijd. 

 

36.8
811
29
44.192.94.177