Nieuws » Producten van velhorst

De werkelijke prijs van koolzaadolie

Waarom verschilt de prijs van gangbare koolzaadolie en de biologische koolzaadolie van Landgoed Velhorst?

Ben je als consument bereid om een eerlijke prijs te betalen voor de koolzaadolie van Landgoed Velhorst? "Waarom is jullie koolzaadolie aan de prijs? In de supermarkt kost een niet biologische versie nog geen 4 euro". Deze oprechte vraag krijgen we regelmatig van klanten. Biologisch koolzaad (zaaizaad) is veel duurder dan gangbaar koolzaad. Het (koud) persen en bottelen van de olie in kleinere batches is duurder, dan het verwerken in massaproductie. De werkelijke kosten voor het zaaien, drogen, schonen, (ontwerp) etiket worden in de prijs doorberekend. 

We sturen op kwaliteit van het koolzaad en de effecten op biodiversiteit en natuurwaarde, niet op een zo hoog mogelijke opbrengst. Een koolzaadolie uit de supermarkt kun je qua prijs vergelijken met onze olie. We rekenen alle kosten door in de prijs, ook de prijs voor het pachten van grond, het zaaigoed, het drogen en schonen van het koolzaad. De werkelijke kosten van gangbare koolzaadolie die in massaproductie in het buitenland wordt geproduceerd worden niet (altijd) aan de consument doorberekend. Door deze onzichtbare kosten lijkt het prijsverschil groot. 

De smaak en de kwaliteit zijn niet ook niet vergelijkbaar. Je kunt dit vergelijken met een drinkbare wijn uit de supermarkt en een biologische wijn van een wijnhuis.

 

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!

43.5
1134
36
35.174.62.162