Terug naar Nieuwsbrief / Archief

10.04.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst april 2019

Nieuw leven op Landgoed Velhorst

Afgelopen maand zijn we gestart met zaaien, planten en poten. De eerste gewassen komen al tevoorschijn. Half maart zijn de eerste lammetjes geboren. Het is lente en het bruist van het leven op Landgoed Velhorst.

Half maart zijn de eerste lammetjes geboren. Eén van de schapen heeft zelfs een zesling gekregen, heel bijzonder! We hebben nu in totaal 49 lammetjes. De lammetjes staan in de stal of de weide bij Velhorst 3. Ze worden graag bewonderd en vinden het leuk als je komt kijken.

Onderzoek studenten op Landgoed Velhorst

Studenten van de Aeres Hogeschool Dronten, Natuurmonumenten en Vrienden van Velhorst gaan samen onderzoek doen naar de biodiversiteit in de bodem op Landgoed Velhorst. Een groep studenten heeft de opdracht gekregen een businessmodel te bedenken gericht op verhoging van natuurwaarden in combinatie met biologische landbouw. De studenten maken een monitoringsplan om de komende jaren data te verzamelen welke invloed hebben, binnen de bedrijfsvoering, op de biodiversiteit in de bodem. Lees meer ...

Planten, zaaien en poten

Afgelopen maand is er een hoop werk verricht. Het land is bewerkt en de gewassen zijn gezaaid, geplant en gepoot. De eerste veldbonen en triticale (veevoeders) komen al op. De rabarber, tuinbonen en Marokaanse munt is geplant. De aardappelen zijn gepoot, de uien de grond in en de haver is gezaaid. Ook is durum tarwe gezaaid die we straks in de markt gaan zetten als bulgur en couscous onder private label. Nu nog voldoende zon en regen, dan kunnen we straks onze mooie producten gaan oogsten. 

Boerentrots

6 April j.l. is de tentoonstelling BOERENTROTS in Museum STAAL geopend. Achterhoekse boeren uit Almen vertellen hun vernieuwende verhalen tijdens de tentoonstelling BOERENTROTS. Geert de Groot heeft schitterende zwart-wit foto’s gemaakt. En er is een film gemaakt over de boeren. Wij zijn trots dat we onderdeel mogen uitmaken van deze tentoonstelling! De tentoonstelling is tot oktober 2019 te bezichtigen bij Museum Staal in Almen.

Vegatarische tortilla

Momenteel hebben we nog voldoende aardappelen, uien, eieren en kruiden. Daarom maken we ook regelmatig een tortilla. Dit vegatarische gerecht is eenvoudig te maken, gezond, voedzaam en heel lekker. Het recept staat op de website. 

Seizoenswandeling 4 mei 

4 Mei a.s. is de eerste seizoenswandeling voor de Vrienden van Velhorst. Tijdens deze wandeling krijg je uitleg over de teelt, de werkzaamheden op het bedrijf, de onderzoeken die verricht worden en nog veel meer. Deze keer is Michiel Schaap van Natuurmonumenten Achterhoek onze gastspreker. De wandeling duurt ca. 2 uur (van 14.00 tot 16.00). Na aanmelding volgt verdere informatie over de wandeling. 

Nog geen lid en je wilt mee wandelen? Meld je aan als Vriend van Velhorst. Als lid krijg je ook 10% korting op de producten van Velhorst. 

Foto gemaakt door Rob Willems uit Zutphen

23.3
807
29
100.28.132.102