Nieuws » Recepten van velhorst

Zelf zuurkool maken

Maak je eigen zuurkool van de biologische witte kool van Landgoed Velhorst volgens het recept van Arja Sprengers van de Fermenteerfabriek.

Zuurkool van witte kool van Landgoed Velhorst

Zuurkool maak je met Lactofermentatie (melkzuurbacteriën). In witte kool zitten suikers (1-3%) en vocht (90%). De micro-organismen zijn van nature op de kool en in de lucht aanwezig. De witte kool kun je bestellen via de webwinkel

Verhoudingen voor 1 literpot (rode) zuurkool

  • 700 g gesneden witte kool (of rode kool)
  • 12 gram (1,7% van het gewicht van de groente) fijn zeezout
  • 3 gram karwijzaad of mosterdzaad*
  • 3 gram jeneverbessen (bij rode kool evt. een paar kruidnagels of een kaneelstokje)
  • Eventueel wat (5) zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

  • Was je handen.
  • Verwijder lelijke bladeren, bewaar 2 mooie bladeren.
  • Snijd de kool in vieren. Verwijder de kern en gooi hem niet weg. Weeg +/- 700 gram af.
  • Snijd de kool in reepjes met mes, mandoline of keukenmachine.
  • Als het je lekker lijkt, snijd je de kern in kleine stukjes en doe je die stukjes bij je reepjes in de grote bak.
  • Voeg het zout toe (14 gram) en verdeel dit met je handen door de kool.  Laat het eventueel een half uurtje staan.
  • En dan nu … stroop je mouwen op en ga los! Leef je uit! Geef die kool van Jetje! Door de kool te mishandelen, maak je de celwanden stuk en kan het zout het vocht uit de kool trekken. Na een tijdje zul je merken dat de kool glazig wordt. Dan komt er vocht onder in de bak te staan. Hoe meer vocht hoe liever, dus ga vooral even flink door.
  • Als zich genoeg vocht gevormd heeft, voeg je de kruiden toe en die meng je door je vochtige kool.
  • Nu kun je de kool in je schone pot doen. Als je in laagjes werkt, kun je elk laagje even goed aanduwen met je vuist. Probeer er zoveel mogelijk lucht uit te duwen. Vul de pot niet hoger dan ongeveer 2 cm onder de rand. Dek af met een stukje van je bewaarde koolblad.

 

 

Bron: Arja Sprengers van de Fermenteerfabriek

 

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!

56.6
1135
36
44.211.28.92