Terug naar Nieuwsbrief / Archief

06.09.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst september 2019

Eind vorig jaar zijn we gestart met onze onderneming op Landgoed Velhorst van Natuurmonumenten. 31 November 2019 is de samenwerking met Natuurmomenten op Landgoed Velhorst officieel bekrachtigd door het tekenen van de pachtovereenkomst. Ons gezamenlijke doel is het verhogen van natuurwaarden, biodiversiteit en landschappelijke waarden. We zijn nu negen maanden verder en kijken met trots terug op wat we al bereikt hebben. We willen onze leden, Natuurmonumenten en alle belangstellenden bedanken voor hun steun, vertrouwen en samenwerking.  

Gezond voedsel voor topprestaties

De Paralympische sporters uit Namibië en Sport on the Move Foundation waren op bezoek op Landgoed Velhorst. Deze sporters bereiden zich in o.a. Nederland voor op de Spelen in Tokyo volgend. Op advies van hun diëtist moeten ze meer groenten eten. Dus voor nog betere prestaties hebben we biologische groenten en aardappelen gedoneerd. We wensen de sporters heel veel succes.

Uitslag smaaktest aardappel kweekprogramma

Na afloop van de vorige seizoenswandeling hebben leden zakje aardappelen vanuit het kweekprogramma meegenomen om te testen. Deze aardappelen kunnen potentiële nieuwe rassen zijn en daarom vroegen wij de leden om de aardappels te testen op onder andere smaak en kooktype. Inmiddels hebben we de 12 uitslagen van 9 verschillenden aardappelrassen ontvangen. Volgens de  - niet representatieve – uitslag is de “1331” met een 9 de lekkerste aardappel en heeft de “1327” met een 6 het laagst gescoord.

Als dank voor het testen van de aardappelen krijgen de deelnemers van de smaaktest 2,5 kg aardappelen. Deze aardappelen zullen we tijdens de najaarswandeling overhandigen.

Onderzoek naar wilde bijen op Landgoed Velhorst

Robert en Michiel, ecologen van Natuurmonumenten en Menno van insectenkenniscentrum EIS hebben een route uitgezet op Landgoed Velhorst om de komende jaren insecten te monitoren. Hieruit moet blijken of natuurinclusievelandbouw een positief effect heeft op insecten en bijen. Eind augustus heeft Menno Reemer van kenniscentrum EIS maar liefst 51 verschillende wilde bijensoorten in en rond de akkers op Landgoed Velhorst gevonden.

Recept voor pittige pompoensoep

Ponpoemsoep met biologische pompoen en ui van Landgoed Velhorst. Gezond, eenvoudig te bereiden en heerlijk van smaak. De biologische pompoen en uien zijn verkrijgbaar via onze webwinkel en de Superrr Almen. Eet smakelijk!

7 september: dag van de Lakenvelder

Zaterdag 7 september a.s. is de dag van de Lakenvelder. Op deze dag kun je onze Lakenvelders bewonderen op Landgoed Velhorst. We hebben 7 Lakenvelders waarvan een vaars kalfje dat 2 maanden geleden geboren is op Landgoed Velhorst. 

Wil je kans maken op jaar lang gratis lidmaatschap van de Vrienden van Velhorst, mail dan jouw mooiste foto van onze Lakenvelders naar info@landgoedvelhorst.nl.

Kom zoveel mogelijk met de fiets of lopend. We willen graag de rust bewaren op Landgoed Velhorst. Kom je met de auto, dan kun je parkeren op 2 parkeerplaatsen aan de Lage Lochemse weg. Vanaf deze parkeerplaats is het 5 minuten lopen naar Velhorst 3.

15.4
804
29
3.214.184.223