Terug naar Nieuwsbrief / Archief

30.09.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst oktober 2019

Terugblik Vrienden van Velhorst

Nog geen jaar geleden zijn we gestart met ons gemengd biologisch bedrijf op Landgoed Velhorst van Natuurmonumenten. En met trots kijken we terug wat we hebben bereikt: mooie biologische producten geoogst en verkocht, al meer dan 100 leden die betrokken en verbonden zijn aan ons bedrijf, samenwerking met Natuurmonumenten, wandelingen en lezingen voor de leden en diverse groepen die willen zien hoe we natuurinclusieve landbouw toepassen en zorgen voor een gezonde bodem en gezond voedsel. En we kijken ook vooruit: wat wordt het teeltplan voor volgende jaar? Daar willen we onze klanten en de leden van Vrienden van Velhorst bij betrekken. Binnenkort meer hier over. 

Oogstfeest Landgoed Velhorst

Afgelopen zondag was het oogstfeest op Landgoed Velhorst. Tijdens het oogstfeest konden gasten de biologische wijnen van Wijnhandel Schaapveld, de biologische Jersey kaas van boerderijwinkel De Nieuwenburgt  en de wereldbol van biologische bakkerij Driekant. En natuurlijk gerechten van producten van het landgoed zoals pompoensoep, uiensoep, lamsvlees en frietjes van onze Vitabella aardappelen. Mede door de samenwerking met de buren op het landgoed en de lokale ondernemers was het eerste oogstfeest geslaagd.

 

Lakenvelders op Landgoed Velhorst

Op het landgoed hebben we 7 Lakenvelders. De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. In de Middeleeuwen werden ze reeds op schilderijen vastgelegd, wat later ook in boeken en andere geschriften. Omdat ze vroeger voornamelijk in het bezit waren van de adel kregen ze de benaming kasteel- of parkrund. Het Lakenvelder rund kenmerkt zich door een witte band (het zogenaamde laken) rond de middenhand van het rund, dus tussen schouder en heup. Door de vereniging van lakensvelder runderen zijn we geinterviewd; het artikel verschijnt in het decembernummer van het blad van de vereniging.

Foto gemaakt door Rob Willemsen uit Zutphen

 

Pasta met biologische pompoen

Heerlijk nazomers gerecht met biologische producten: pasta met biologische pompoen van Landgoed Velhorst. Het recept staat op de website. 

 

Najaarswandeling voor Vrienden van Velhorst

Michiel Schaap, ecoloog bij Natuurmonumenten is 27 oktober a.s. de gastspreker tijdens de najaarswandeling op Landgoed Velhorst. Tijdens de wandeling laat Michiel de natuur op het landgoed zien. Hopelijk zijn er tijdens de wandeling mooie herfstkleuren te zien in de bossen dus neem je camera mee. Naast zijn werk bij Natuurmonumenten is zijn grote passie natuurfotografie, wellicht kan hij jullie tijdens de wandeling hierover nog wat tips geven. Om een indruk te krijgen van deze passie kun je kijken op www.michielschaap.nl.

Informatie over de wandeling 

De wandeling is van 14.00 uur tot 16.00. Leden van Vrienden van Velhorst kunnen zich aanmelden voor deze najaarswandeling

Om de rust op Landgoed Velhorst te bewaren, vragen we om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Kom je met de auto, dan kun je parkeren op de parkeerplaatsen aan de Lage Lochemse weg. Vanaf deze parkeerplaatsen is het een paar minuten lopen naar Velhorst 3 waar we om 13.45 verzamelen.

40.4
802
29
100.28.132.102