Terug naar Nieuwsbrief / Archief

11.03.2021
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst maart 2021

Geboortegolf op Landgoed Velhorst

Eind januari zijn de eerste lammetjes geboren. De afgelopen weken zijn veel lammetjes geboren en er volgen er nog veel meer. Deze tweeling is een paar weken oud. Een mooie combi van onze Noordhollander ooien en James, de Baggerbonte ram. 

Voorbereiden voor het nieuwe teeltseizoen

De voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen zijn begonnen. Het plantmateriaal voor de gewassen voor klanten en voor de pachters van de pixels is besteld. De mest van onze koeien ligt op de akkers. De akkers zijn met de eco-ploeg geploegd en straks gaan we de gewassen zaaien, planten en poten. De eco-ploeg ploegt niet dieper dan 10 cm waardoor de organische stof mooi in de bovenste laag blijft. Dat is goed voor de bodem én de gewassen. 

Donaties pixels op Landgoed Velhorst

Er zijn al 26 pixels met groenten gedoneerd aan de Voedselbank en 34 pixels met bloemen en kruiden voor de "beestjes". We bedanken iedereen die een donatie heeft gedaan.

Je kunt nog pixels pachten op Landgoed Velhorst:

  • Pixel(s) pachten en de gewassen zelf planten en oogsten.
  • Pixel(s) sponsoren, opbrengst doneren aan de Voedselbank Zutphen; wij verzorgen het planten en oogsten van de gewassen.
  • Pixel(s) met bloemen en kruiden sponsoren voor het verhogen van de biodiversiteit (géén oogst).

Pacht je pixel op Landgoed Velhorst

 

Orzotto van parelgerst van Landgoed Velhorst

Orzotto is een Italiaans gerecht dat lijkt op risotto, maar gemaakt met parelgort in plaats van rijst. Orzotto is een specialiteit van de regio Friuli Venezia Giulia in het noordoosten van Italië. De naam is een samenvoeging van orzo en risotto. We hebben de orzotto gemaakt van onze parelgerst met kastanje champignons, bleekselderij en versie basilicum. Op internet vind je heerlijke recepten voor orzotto. 

Biologische quinoa van Nederlandse bodem

Op Landgoed Velhorst hebben we afgelopen seizoen quinoa in stroken geteeld. Hierdoor hoeft het super gezonde zaadje – die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt  – niet meer helemaal van de andere kant van de oceaan te komen. Dat scheelt aardig wat kilometers.

Quinoa is niet alleen heel gezond maar ook heel lekker. Quinoa kan gegeten worden bij warme gerechten zoals couscous of koud in een salade. Op de website van Nederlandse quinoa staan heerlijke recepten. 

Lees ook de 8 voordelen van quinoa

 

De Zenderense Es in Borne

Naast ons biologisch gemengd bedrijf in Lochem hebben een natuurinclusief boerenbedrijf aan de Zenderense Es in Borne. Hier willen we ook bijdragen aan gezond voedsel en een gezonde bodem. Dit doen we door duurzaam agrarisch beheer voor een positief effect op de biodiversiteit, natuur en onze producten, waarbij wij mensen betrekken, verbinden en inspireren. Sinds vorig jaar zijn we in omschakeling naar biologisch. In een korte keten en samen met lokale ondernemer zetten we streekproducten in de markt. Bakker Meen uit Delden maakt van de volkorenmeel en rogge van de Zenderense Es een ambachtelijk Twickel-brood.

25.1
806
29
3.214.184.223