Terug naar Nieuwsbrief / Archief

18.07.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst juli 2022

Het oogstseizoen is begonnen op Landgoed Velhorst

Deze week zijn we gestart met het oogsten van de gewassen. Als eerste is het koolzaad en de spelt geoogst en de komende weken worden de rest van de granen geoogst. De granen laten we malen door Gunnewick de Vier Winden tot meel en bloem voor o.a. bakker Driekant in Zutphen. 

 

Ronde balen biologisch hooi en voordroogkuil

Ronde balen biologisch hooi (ca. 250 kg) en voordroogkuil (ca. 350 kg) van Landgoed Velhorst (Lochem) te koop via Marktplaats.

 

Koude courgettesoep van Landgoed Velhorst

Deze verfrissende koude soep is heerlijk tijdens een warme zomerdag. Eenvoudig te bereiden met biologisch courgette, munt en oregano van Landgoed Velhorst. Het recept vind je op de website. 

 

Velhorster Zomerbries

Ons nieuwe zomerbier is een stevig blond bier (7,5%) gebrouwen van biologische gerst van Landgoed Velhorst door bierbrouwerij Chamaven in Zutphen. Bierbrouwer Alex vindt het bier 'gevaarlijk lekker'. Wij zijn fan van dit bier. Nieuwsgierig geworden? Bestel het bier via onze website

Of komen proeven tijdens de bierproeverij 21 augustus a.s. die Slow Food Achterhoek organiseert. Aanmelden voor de proeverij kan via Slow Food Achterhoek.

 

Laat De Patrijs landen

Burgerboerderij De Patrijs laten zien dat het kan: de transitie van een gangbaar melkveebedrijf naar een ecologisch verantwoorde en natuurinclusieve boerderij. Met eerlijke prijzen voor boeren en een korte weg van producent naar consument. Met een gezonde bodem, gesloten kringlopen en een innovatief verdienmodel. Ze hebben een koopovereenkomst getekend voor een melkveehouderij in Laren (Gld). Wanneer de financiering rond is, strijkt De Patrijs op 1 december neer in Laren.

De businesscase is prima, maar de schaalgrootte, diversiteit en organisatie zijn zo uniek dat we buiten de normale lijntjes kleuren. We hebben een bijzondere ‘financieringspuzzel’ gelegd, en het grootste deel van deze puzzel is inmiddels gelegd, maar ze zijn er nog niet.

Het welslagen van dit initiatief hangt af van het kunnen kopen van de bestaande boerderij. Ze hebben nog tot 1 augustus de tijd om de financiering rond te krijgen. Help mee de overname van de boerderij mede mogelijk te maken, en de transitie naar een duurzame landbouw in gang zetten.

Jij kunt onderdeel uitmaken van de transitie in de landbouw. Door jóuw financiële bijdrage maak je de overname van de boerderij mede mogelijk. Daarmee werk je concreet mee aan de transitie naar een landbouw die goed is voor natuur, landschap en klimaat.

Aanmelden als deelgenoot van Burgerboerderij De Patrijs.

37.2
804
29
100.28.132.102