Terug naar Nieuwsbrief / Archief

17.04.2020
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst april 2020

Pixelfarming op Velhorst

Update voor de pachters van de pixels op Landgoed Velhorst: het land is geploegd met de ecoploeg ter voorbereiding van pixelfarming op Landgoed Velhorst. Het plantgoed is besteld en de courgette-, pompoen- en komkommerzaden zitten in potjes onder een vliesdoek. Half mei worden de gewassen geplant.

Op onze website vind je meer informatie over pixelfarming en onze samenwerkingspartners:
Wageningen University & Research, Rijk Zwaan, Vitalis Biologische Zaden B.V., De Campus Almkerk, De Bolster Organic Seeds  en HAGERO techniek.

 

Producten van landgoed Velhorst 

Biologisch koolzaalolie

Biologische koolzaad in de bloei op Landgoed Velhorst van Natuurmonumenten. De koolzaad trekt bijen en hommels aan. Koolzaad kan zowel zichzelf bestuiven als door bijen of hommels bestoven worden. In augustus wordt het koolzaad geoogst en maken we de eerste (koudgeperste) biologische koolzaadolie van Nederlandse bodem. Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren.

 

Kruiden en bloemen voor Ptthee

Voor Ptthee telen kruiden en bloemen op landgoed Velhorst. De eerste zaadjes beginnen te ontkiemen. Zij gebruiken deze kruiden en bloemen voor hun Nederlandse kruidenthee. Samen met hun partnerboeren en natuurorganisaties planten zij meer kruiden en bloemen in. Daar worden bijen, vogels en vlinders blij van! Binnenkort gaan we de thee van Ptthee verkopen in onze webwinkel. 

 

Vleesopvolger van triticale en veldbonen

"ZwamBoon onderscheidt zich van veel vleesvervangers die in supermarkt liggen, en bepaald niet duurzaam en gezond zijn. Om de aarde gezond te houden is het nodig om duurzame en gezonde 'vleesopvolgers' te gaan eten." ZwamBoon experimenteert met de triticale (graansoort) en veldbonen van landgoed Velhorst. Ze hebben al een aantal geslaagde proeven gedaan voor een vleesopvolger en een humus.

 

Pakket met biologische graanproducten van Velhorst

We hebben een pakket samengesteld met biologische graanproducten van landgoed Velhorst voor een aantrekkelijk prijs. Het pakket bestaat uit biologische muesli, havermout, pannenkoekmeel, tarwebloem en volkorenmeel voor € 12,50. Lekker voor jezelf of om cadeau te doen. Je kunt het bestellen via de webwinkel. De bezorging in Almen en Laren (gld) is gratis.

 

Nieuw leven op Velhorst 

Op landgoed Velhorst is er nieuw leven in de brouwerij. Zo zijn er al veel lammetjes geboren, is vorige week hebben een Brandrood stierkalfje geboren in de wei bij de vistrap en staan de Lakenvelders en Brandrode runderen in verschillende weides op het landgoed.

Onderzoeksstage nieuwe gewassen op Velhorst

Stagiair:               Ivar van Dorst
School:                HAS Hogeschool
Leerjaar:             3
Studie:                International Food & agribusiness
Periode:              Februari t/m Juni

Gedurende mijn onderzoeksstage houd ik me bezig met het implementeren van een aantal nieuwe gewassen op landgoed Velhorst. De focus hierbij ligt vooral op de wat ongewonere gewassen in Nederland. Links ziet u drie gewassen die al zijn ontkiemd op de akkers van Velhorst. Een gewas zoals linzen wordt normaal in landen ver buiten Nederland geteeld, denk aan Ethiopië, Canada, India of Oekraïne. In Nederland was het vooralsnog wat te koud en te nat voor dit gewas, maar met de droge zomers van afgelopen jaren en zelfs de droogte op dit moment, zou het zomaar kunnen dat linzen en vergelijkbare gewassen binnenkort prima in Nederland geoogst kunnen worden. Hiervoor kijken we naar welk specifiek ras het beste binnen ons klimaat past.

Zowel de linzen als het lijnzaad telen we in strokenteelt. En van de quinoa hebben we uit enthousiasme gelijk een grote akker ingezaaid. Maar naast deze drie gewassen, blijven we nieuwe gewassen proberen en monitoren we deze gewassen gedurende het groeiseizoen. Zo telen we een breed assortiment bij jou in de buurt.

 

38.6
806
29
3.238.112.198