Terug naar Nieuwsbrief / Archief

20.09.2021
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst september 2021

Winkel Vorderdenseweg gesloten 25 september

Zaterdag a.s. is de winkel aan de Vordenseweg 2 in Almen gesloten. Via de webwinkel kunnen bestellingen gedaan worden. 

 

Pompoenen van Landgoed Velhorst

Pompoenen zijn vrij zoet en zacht en zijn daarom lekker in combinatie met groenten met een bittere of meer hartige smaak. Specerijen als komijn, koriander, kerrie en kurkuma zorgen ervoor dat de pompoen een pittig accent krijgt en de zoete smaak niet te weeïg wordt. Een pompoen kan je op vele manieren verwerken. Dankzij het stevige vruchtvlees is de groente zeer geschikt om te roosteren, maar ook om er puree van te maken. Pompoen smaakt lekker in een ovenschotel, quiche of als soep. Door de zoete smaak kan pompoen ook prima als ontbijt of als ingrediënt binnen een taart genuttigd worden. Het snijden van een pompoen is een klein klusje, maar oefening baart kunst en een scherp mes is onontbeerlijk.

Wist je dat:

  • Ook de bloem van een pompoenplant eetbaar is? Meenemen dus als je eens in een (moes)tuin bent. Lekker en mooi door een salade.
  • Een reuzenpompoen gemakkelijk 70 kilo kan wegen? De grootste pompoen ooit woog 1190 kg!
  • Pompoenen pas oogstrijp zijn wanneer het blad begint te verdorren?
  • Een pompoen familie is van de komkommer, courgette en meloen?
  • Je een pompoen gewoon met schil en al kan verwerken?

Tip: risotto met biologische pompoen en parelrogge van Landgoed Velhorst is een heerlijk en vezelrijk gerecht door de parelrogge. Het recept voor pompoenrisotto met parelrogge vind je op de website.

 

Coöperatie de Patrijs zoekt deelgenoten

Joanne Malotaux en Johannes Regelink willen samen met betrokken burgers, experts en partners laten zien dat het kan: een bestaande melkveehouderij ombouwen naar een natuurinclusief ecologisch bedrijf: Burgerboerderij de Patrijs. Een bedrijf dat gezonde landbouwproducten voortbrengt in een mooi landschap en een rijke natuur, met directe levering aan, en betrokkenheid van burgers in de omgeving. Om dit te realiseren zoeken ze 500 deelgenoten die deel gaan uitmaken van Coöperatie de Patrijs. Al 472 deelgenoten hebben zich aangemeld. Ook wij steunen Joanne en Johannes door deelgenoot te worden. Wil jij ook meehelpen om deze transitie in de landbouw te realiseren? Meld je dan aan als deelgenoot.

In de verslokalen van de Patrijs in Zutphen, Vorden en Eefde zijn ook diverse producten van Landgoed Velhorst verkrijgbaar. 

 

Biologisch varkensvlees

Onze Bonte Bentheimer Buitenvarkens gaan twee weken na hun geboorte naar buiten en verblijven daar het hele jaar. Ze worden gevoed met biologische groenten, aardappelen en granen van eigen land en de reststromen van de verwerking van onze producten. 

Op de vraag of er interesse is in een biologische varkensvlees pakket van onze Bonte Bentheimer Buitenvarkens of een heel of half varken die je samen met anderen deelt, hebben we al veel reacties gehad. Als je ook interesse hebt in varkensvlees, stuur dan een e-mail voor 1 oktober aan info@landgoedvelhorst.nl en geef aan naar welk stuk vlees jouw voorkeur uit gaat. 

 

Praat mee over natuurinclusieve landbouw in de Achterhoek

Stikstof, biodiversiteit, klimaatverandering: allemaal grote uitdagingen die je als boer het hoofd moet bieden. Maar hoe dan? De inspiratiemiddag natuurinclusieve landbouw op 30 september, op het Landgoed Velhorst wil samen met jou antwoorden geven op veel vragen. Via een kritisch discussieplatform met boeren van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Agractie en Farmers Defence Force (FDF) diepen we natuurinclusieve landbouw uit tot op de bodem. Aanmelden kan via de website van het platform Natuurinclusieve Landbouw. 

17.4
804
29
3.214.184.223