Terug naar Nieuwsbrief / Archief

16.10.2021
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst oktober 2021

Eén van onze doelen is het inspireren van studenten, burgers en collegae boeren op het gebied van natuurinclusieve landbouw, korte ketens en verdienmodellen. In deze nieuwsbrief staan een aantal mooie voorbeelden hoe we dit in de praktijk doen. 

Puur van de Buur, voedselcoöperatie Barchem

Voor voedselcoöperatie Puur van de Buur uit Barchem mochten we een rondleiding geven op ons bedrijf. Deze betrokken en bewuste buurtgenoten hebben samen een coöperatie opgericht en kopen gezamenlijk rechtstreeks in bij de lokale boer en producent. Voedselcoop.eu biedt een website voor een logistiek systeem met webshop voor verschillende voedselcooperaties. Lokale voedselproducenten kunnen hier het produktaanbod up to date houden en zelf de prijs bepalen. De voedselcooperaties bepalen in overleg met de producenten met wie ze gaan samenwerken.

Heb je interesse om aan te sluiten bij Puur van de Buur Barchem of wil je zelf een voedselcoöperatie opzetten? Kijk dan op www.voedselcoop.eu/

Inspiratiemiddag Natuur inclusieve landbouw op Landgoed Velhorst

Cees Veerman, oud-landbouwminister: "de hele samenleving verantwoordelijk voor de transitie in de landbouw".

Tijdens deze inspriratie hebben we de deelnemers laten zien hoe wij kringloop- en natuurinclusieve landbouw toepassen op Landgoed Velhorst. 

Meer informatie over deze middag vind je op de website van het Platform Natuurinclusieve Landbouw

 

Erkende streekproducten van Landgoed Velhorst

Rene de Bruin van Stichting Erkend Streekproduct: "Natuurinclusieve landbouw en erkende streekproducten horen bij elkaar. Voor Arjen en Winny van Buuren is dit een vanzelf sprekend gegeven. Daarom kregen zij 30 september j.l. het certificaat Erkend Streekproduct overhandigd tijdens de bijeenkomst van het Gelders Platform Natuurinclusieve Landbouw op Landgoed Velhorst in de Achterhoek. Sinds 2018 pachten Arjen en Winny 2 boerenerven op het landgoed. De producten brengen zij met het merk Vrienden van Velhorst op de markt. De certificering heeft betrekking op de biologische graan- en meelproducten van tarwe, gerst, haver, Sint Jans rogge en quinoa en de op het landgoed tot olie verwerkte koolzaad."

 

Speltpasta in de maak

De biologische spelt van Landgoed Velhorst is gemalen door Gunnewick "De Vier Winden". Van onze speltbloem en de biologische eieren van De Nieuwe Baankreis uit Almen wordt speltpasta gemaakt door Keuper Pasta. Weer een mooi nieuw streekproduct dat binnenkort verkrijgbaar is.

Podcast Boerenverstand

Boerenverstand sprak met Arjen van Buuren over natuurinclusieve boeren op Landgoed Velhorst: "Biologisch en natuurinclusief boeren? Check. Gemengd bedrijf? Check, met varkens, schapen EN Koeien. Akkerranden met bloemen en kruiden, variatie in akkergewassen, vrije uitloop van dieren? Check, dubbel Check. Arjen teelt biologische groenten, aardappels en granen en is de enige biologische producent van koolzaadolie in Nederland. Hij verwerkt zelf zijn gewassen op zijn bedrijf tot eindproducten, runt een webwinkel, levert aan biologische supermarkten en organiseert ook nog eens rondwandelingen op Landgoed Velhorst. En dit allemaal met een gezond financieel bedrijfsresultaat." Luister hier de podcast. 

 

Bonte Bentheimer varkensvlees

Biologisch varkensvlees van onze Bonte Bentheimer Buiten varkens is (h)eerlijk vlees. Onze varkens verblijven het grootste deel buiten en worden gevoed met biologische producten en reststromen van eigen land. Het vlees is verkrijgbaar via onze webwinkel en in de winkel aan de Vordenseweg 2 in Almen. De winkel is op zaterdag geopend van 9.00 tot 12.00.

41.9
813
29
3.238.112.198