Terug naar Nieuwsbrief / Archief

15.11.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst november 2019

Natuur én landbouw gaan samen op Landgoed Velhorst

Tijdens de najaarswandeling hebben de Vrienden van Velhorst gezien hoe natuur en landbouw gaan samen op Landgoed Velhorst in Lochem. Ook tijdens de cursus Natuurbeheer en Ondernemen wordt nauw samengewerkt tussen Natuurmonumenten en pachters uit de Achterhoek en Veluwe. 

Ecoloog Natuurmonumenten Achterhoek

Michiel Schaap, ecoloog bij Natuurmonumenten was de gastspreker tijdens de najaarswandeling op Landgoed Velhorst. Tijdens de wandeling heeft Michiel de flora en fauna op het landgoed laten zien. Hij deed dit door o.a. mooie foto's te tonen die hij zelf heeft gemaakt op het landgoed. Michiel vertelde over het ontstaan van het kienveen op landgoed Velhorst. En liet zien welke zeldzame varens verborgen zijn in een oude waterput op het landgoed. Op de website staan foto's die tijdens de wandeling zijn gemaakt.

Stikstof op Landgoed Velhorst

Tijdens de najaarswandeling licht Arjen toe hoe we omgaan met de stikstof(problematiek) op landgoed velhorst. Door extenstief vee te houden, ons eigen krachtvoer te verbouwen en het vee zo lang mogelijk buiten te laten, dragen we bij aan vermindering van de stikstof.

Natuurbeheer en Ondernemen

Natuurmonumenten en pachters uit de Achterhoek en Veluwe volgen samen de cursus Natuurbeheer en Ondernemen van Aeres Hogeschool. De cursisten en docenten bezoeken Landgoed Velhorst en onderzoeken de verschillende bodemsoorten op het landgoed. Mooi om te zien wat het vershil is tussen de hoger en lager gelegen percelen en wat het effect van de Berkel is op de bodem is. 

Havermout en havermueli van Landgoed Velhorst

De biologische haver van Landgoed Velhorst hebben we naar Meesters van den Halm gebracht, een biologische graanpletterij. Zij verwerken onze haver onder private label tot havermout en havermueli. Deze producten gaan we zelf vermarkten en rechtstreeks aan de consument verkopen. Houd onze webwinkel in de gaten ....

Agro Innovatie Event in Lochem

"Moderniseren en ‘vooruitboeren’ betekent automatisch verduurzamen". Op het Agro Innovatie Event 21 november a.s. in gemeente Lochem staan moderne boeren centraal. De Innovatie Coöperatie is netwerk van vernieuwers voor de agrarische sector
in de Achterhoek en de Cleantech Regio. Tijdens dit event vertellen o.a. wij ons verhaal en wordt door Irma Vreeman heerlijke gerechtjes gemaakt van onze producten. Aanmelden kan via de website van De Innovatie Coöperatie. 

41.7
800
29
100.28.132.102