Terug naar Nieuwsbrief / Archief

23.05.2023
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst mei 2023

Enquete korte voedselketens

Onlangs werden we geïnterviewd door Eva Henckens voor haar scriptie over korte voedselketens. Help Eva met haar onderzoeksproject door het invullen van haar enquete.

Hallo, mijn naam is Eva en ik studeer Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven. Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie, waarbij ik me bezighoud met de korte voedselketen. Ik doe dit in het kader van een groter onderzoeksproject waarbinnen we boeren helpen nog beter te kunnen inspelen op de veranderende vraag van consumenten als het gaat om voedsel, hoe het geproduceerd wordt en waar het vandaan komt.

Mocht u wel eens wat kopen via de korte voedselketen, bijvoorbeeld bij Landgoed Velhorst, maar andere boerenwinkels en initiatieven tellen net zo goed, dan zou u me erg helpen door het invullen van mijn enquete! Alvast erg bedankt.

Link enquête.

 

Kruiwagenmars naar Brussel

Een gezonde bodem en gezond voedsel voor nu en toekomstige generaties is onze missie voor de Vrienden van Velhorst op Landgoed Velhorst. We zien de bodem als 'ons' belangrijkste 'bezit' en willen bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit op deze landgoederen.

Als we de levende bodem centraal stellen, kunnen we uitdagingen zoals stikstof water, klimaat en gezondheid samen aangaan en oplossen. Daarom ondersteunen we de kruiwagenmars naar Brussel en lopen 27 mei mee van Ranst van Duffel.

Doneren voor de kruiwagenmars kan via de website.

 

Onderzoek strokenteelt op Landgoed Velhorst

De eerste fase in het meerjarig project CropMix van Wageningen University & Research is het onderzoek naar grondgebonden insecten en vogels op Landgoed Velhorst. De vallen staan een week in het gewas geteeld in stroken en een tweede val in een referentie perceel met zelfde gewas geteeld in monocultuur.

Het aantal en soort insecten tussen de twee percelen wordt gemeten en vergeleken. Op deze manier wordt vastgesteld wat het effect is van strokenteelt op de biodiversiteit ten opzichte van monocultuur. In de strokenteelt op Landgoed Velhorst zijn de eerste gele kwikstaartjes gespot.

 

Lokaal boodschappen doen bij Burgerboerderij De Patrijs

Bij de verslokalen in Eefde, Zutphen, Vorden, Lochem en nu ook Laren (Dochterenseweg 13A) kun je (h)eerlijke lokale producten kopen zoals de zuivel en kaas van De Patrijs, brood van Driekant, vlees van de Goed Gevulde, groenten van 't Vreebroek en olie, bier, aardappelen en graanproducten van Landgoed Velhorst. 

61.7
793
29
18.206.13.203