Terug naar Nieuwsbrief / Archief

04.05.2021
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst mei 2021

Het is al bijna een jaar geleden dat we de laatste seizoenswandeling hebben georganiseerd vanwege Corona-maatregelen en je persoonlijk konden bijpraten over alle ontwikkelingen op Landgoed velhorst. Van de zomer gaan we weer een wandeling organiseren voor een beperkt aantal deelnemers. Deze seizoenswandelingen zijn exclusief voor onze leden

Silphie

Op Landgoed Velhorst en ons bedrijf de Zenderense Es in Borne hebben we als eerste in Nederland Silphie gezaaid. Silphie (Silphium Perfoliatum) is een sterke en ontwikkelde plant met een grote potentie in de ruwvoer, vezels- en biogas industrie. Het meerjarige gewas, ook wel genaamd "De Zonnekroon", heeft een zeer hoge meerwaarde op gebied van bodemverbetering en biodiversiteit. Na het zaaien blijft het gewas minimaal 20 jaar staan zonder verdere grondbewerking of opnieuw zaaien. 

Twee weken na het zaaien komen de eerste Silphie-plantjes te  voorschijn. Het eerste jaar wordt snijmais wordt meegezaaid om de hoge kosten van de Silphie zaai te compenseren. De jaren erna gaat het gewas Silphie productief worden. Meer informatie vind je op de Silphie-website

 

Resultaat onderzoek pixelfarming

Afgelopen week heeft Yuhang Sun, student aan Wageningen Universiteit, het resultaat van zijn onderzoek naar de rode kool in de pixels gepresenteerd. De (on)kruiden witte klaver en gewone paardenbloem hebben een positief effect op de groei van de rode kool. Meer informatie vind je in de bijgevoegde presentatie. Naast de pixel voor de pachters gaan we dit jaar ook verder met onderzoek ii samenwerking met Pixelfarming Robotics en Wageningen Universiteit. De verwachting is dat we dit jaar de plantmodule van de robot kunnen testen.

 

Pixelfarming Landgoed Velhorst

30 April en 1 mei hebben de pixelpachters hun eerste gewassen geplant op Landgoed Velhorst. De kolen en de onkruiden groeien goed door de combinatie zon en regen. De hazen weten de lekkere jonge blaadjes van de kolen ook te vinden. De "pachters" worden via een speciale nieuwsbrief op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen m.b.t. de pixels. 

 

Recept sushi met quinoa

Quinoa is een veelzijdig product waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Probeer eens sushi van de biologische quinoa van Landgoed Velhorst. Het recept vind je op de website. De quinoa is verkrijgbaar in onze webwinkel en de winkel aan de Vordenseweg 2 in Almen. De winkel is op zaterdag geopend van 9.00 uut tot 12.00 uur. 

 

Seizoensgroenten van Landgoed Velhorst

Afgelopen week hebben we de eerste groenten in stroken geplant. Dit jaar gaan we meer gefaseerd groenten en kruiden zaaien en planten zodat we over een langere periode een gevarieerd aanbod hebben. De pompoen, prei, komkommer, gezaaid in potjes, komen al mooi op. Momenteel hebben we rabarber als seizoensgroente. 

 

Eerste Lakenvelder kalfje geboren 

Gisteren is "spontaan" het eerste Lakenvelder kalfje geboren in de wei aan de Berkel. Toen we thuis kwamen liep het kaflje lekker met zijn moeder door de wei. 

39.5
807
29
18.206.13.203