Terug naar Nieuwsbrief / Archief

04.05.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst mei 2019

Eerst seizoenswandeling Vrienden van Velhorst

De eerste educatieve wandeling van het seizoen met onze leden. Tijdens deze wandeling op Landgoed Velhorst is uitleg gegeven over onze bedrijfsvoering waarin landbouw en verhogen van natuurwaarden centraal staan. Veel positieve reacties waaruit met name de waardering voor het betrekken van de burger bij ons project uitgesproken werd. We gaan hier met veel energie mee door en kijken alvast uit naar de volgende wandeling waarin één of twee teelten concreet behandeld gaan worden. De volgende wandeling wordt in de zomer gepland. Houd onze website en onze Facebook-pagina in de gaten voor de datum van de volgende seizoenswandeling. 

Strokenteelt op Landgoed Velhorst

Op één perceel 20 telen we verschillende gewassen in stroken van 1,50m. Door meer biodiversiteit in en op de bodem wordt een weerbaar landbouwsysteem gecreëerd dat weinig last heeft van ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden. 

Met een zaaimachine hebben we 3500 biologische plantjes van verschillende groenten en kruiden gepland zoals knolselderij, thijm, peterselie, koriander, salie, oregano, knolvenkel, bloemkool, palmkool, (rode) boerenkool, broccoli, rode kool, spitskool.

Schapen en leblammetjes

Afgelopen maand was een drukke maand met het lammeren van de schapen en het voeden van de lammetjes die niet bij hun moeder konden drinken. Een aantal lammetjes waren te zwak na de geboorte en zijn bij de kachel en met de fles groot gebracht. Eén van de lammetjes is verstoten door de moeder, een zgn 'Wouterje'. Gelukkig doen alle vijf de leblammetjes het goed en drinken ze uit de speenemmer totdat ze naar buiten kunnen. 

31.7
793
29
100.28.132.102