Terug naar Nieuwsbrief / Archief

30.01.2023
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst januari 2023

Biologische zonnebloemolie van Landgoed Velhorst

Als je afgelopen zomer op Landgoed Velhorst hebt gewandeld, heb je vast de stroken met zonnebloemen gezien langs de Lage Lochemseweg. Na het oogsten hebben we de zonnebloempitten gedroogd en laten persen tot een mooie zonnebloemolie. Deze biologische zonnebloemolie is in een 5-liter can verkrijgbaar in onze webwinkel en bij de verslokalen van Burgerboerderij de Patrijs. 

 

Biologisch varkensvlees van Landgoed Velhorst

We hebben weer biologische vlees van onze Bonte Bentheimer Buiten varkens. Onze varkens zijn gevoerd met de reststromen van eigen land. Nieuw in het assortiment is de rookworst. Heerlijk bij een stamppot. Probeer eens een pittige variant rookworst:

  • Snijd 1 rookworst in plakjes.
  • Verhit een scheutje koolzaadolie in een grote koekenpan.

  • Fruit de 1 gesneden ui  met twee teentjes knoflook, sambal oelek, sambal badjak, bruine suiker en een snufje peper/zout.

  • Voeg de plakjes rookworst toe en bak even 15 minuutjes mee.

  • Voeg de ketjap manis toe en bak nog even 1 minuut mee.

  • Serveer de pittig gebakken rookworst bij een heerlijke stamppot.

 

Gastlessen Zone-college Doetichem

Vandaag heeft Winny van Buuren twee gastlessen gegeven voor het MBO Duurzaamheid in beroep en het MBO Inspelen op Innovaties.

MBO Duurzaamheid in beroep

Het accent tijdens deze les lag op duurzame voeding en bodemverbetering. De studenten zijn meegenomen in de keten van Landgoed Velhorst; deze keten begint bij de bodem en eindigt op jouw bord. Naast duurzame voeding is ook duurzame verdienmodellen en het verlagen van onze ecologische voetafdruk besproken. 

MBO Inspelen op Innovaties

Bij deze les lag het accent op duurzame innovaties die op Landgoed Velhorst toegepast worden. De productie van gezond voedsel begint bij de bodem. We willen de passende - technische - oplossingen inzetten om de bodem gezond te houden. Voor het ontwikkelen en toepassen van nieuwe middelen werken we nauw samen met bedrijven zoals Agurotech en Pixelfarming Robotics. 

 

Het Zone-college plant 2 bomen in Nederland en Madagaskar als dank voor de bijdrage aan de lessen Duurzaamheid en Innovatie. 

 

Lezing bodemverbetering VKA

Inspiratiebijeenkomst Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA)! bij de Radstake in Heelweg: 'De toekomst van de Achterhoekse landbouw'.

Laat je inspireren door interessante sprekers tijdens de Inspiratiebijeenkomst van de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) op 9 februari, 20.00 uur. Opgeven kan deze week nog. 

Sprekers o.a: Heleen Lansink-Marissen, Arjen van Buuren van Landgoed Velhorst, Robert Van der Aa van ForFarmers, Danielle Vuulink van www.dekaastobbe.nl en Achterhoek.nl

32.1
799
29
3.214.184.223