Terug naar Nieuwsbrief / Archief

16.02.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst februari 2022

Circulaire landbouw én circulaire economie op Landgoed Velhorst

Binnen ons biologisch gemengd bedrijf hebben we een gesloten kringloop. Zo telen we eigen voer voor het vee en gebruiken we de vaste mest op de akkers. Het vee leeft grotendeels buiten. De varkens worden gevoed met granen, aardappelen en groenten van Landgoed Velhorst. De varkens "ploegen" en bemesten de akkers en zijn onderdeel van de kringloop.

Onze granen drogen en schonen we zelf. Van onze granen maakt bakker Driekant Ambachtscentrum brood. Ze betalen ons in Uniteds, een circulaire munt van United Economy. De verbruikte energie voor het drogen en schonen van het graan betalen we met Uniteds aan Pure Energie.

We zijn trots om bij te kunnen dragen aan een circulaire economie met gelijkgestemden.

 

De eerlijke prijs van koolzaadolie

Is de consument bereid om een eerlijke prijs te betalen voor de koolzaadolie van Landgoed Velhorst?

"Waarom is jullie koolzaadolie aan de prijs? In de supermarkt kost een niet biologische versie nog geen 4 euro." Deze oprechte vraag krijgen we regelmatig van klanten.

Biologisch koolzaad (zaaizaad) is veel duurder dan gangbaar koolzaad. Het (koud) persen en bottelen van de olie in kleinere batches is duurder, dan het verwerken in massaproductie.

De werkelijke kosten voor het zaaien, drogen, schonen, (ontwerp) etiket worden in de prijs doorberekend.

We sturen op kwaliteit van het koolzaad en de effecten op biodiversiteit en natuurwaarde, niet op een zo hoog mogelijke opbrengst.

Een koolzaadolie uit de supermarkt kun je alleen qua prijs vergelijken met onze olie. De smaak en de kwaliteit zijn niet vergelijkbaar.

We hebben nu ook koolzaadolie voor warme en koude gerechten in een 750 ml fles en 5 liter. Deze olie is vol en rijk van smaak. De olie is geschikt om te bakken en braden én voor koud gebruik zoals salades.

Sorghum schelpjes

Nieuw in het assortiment: glutenarme sorghum schelpjes en spelt spiraaltjes (pasta). De sorghum schelpjes zijn gemaakt van glutenvrije sorghum van Landgoed Velhorst door Keuper Pasta. De schelpjes hebben een licht aardse smaak en zijn korrelige van structuur; het is geen pasta. De schelpjes zijn snel klaar: 1 minuut in kokend water. Naast sorghum schelpjes hebben we ook sorghum bloem. 

Sorghum is van nature glutenvrij en is rijk aan vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, magnesium, kalium, fosfor, ijzer en zink. Het is ook een uitstekende bron van vezels, antioxidanten en eiwitten. Sorghum is ook rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden, fenolzuren en tannines.

 

Biologisch Lakenvelder rundvlees

Nieuw in de (web)winkel: biologisch super mals rundvlees van een Lakenvelder os van Landgoed Velhorst. Onze runderen zij gras gevoerd en krijgen biologisch voer dat we zelf telen.

Foodpromotie Achterhoek

Stichting Foodpromotie Achterhoek en Platform Achterhoek Food hebben 21 bedrijven uit Achterhoek en Liemers beloond met bijzondere promotietassen. Volgens een deskundige jury uit de voedings- en agrarische wereld leveren deze bedrijven met hun lekkere, pure producten extra inspanningen op het gebied van natuurinclusiever boeren.

Als je zaterdag a.s. bij de winkel aan de Vordenseweg 2 in Almen producten koopt, krijg je een "Eet lekker en puur" boodschappentas bij. De winkel is van 10,00 tot 12.00 uur open.

45.9
803
29
35.174.62.162