Terug naar Nieuwsbrief / Archief

23.12.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst december 2022

Terug- en vooruitblik

Het einde van het jaar is een mooi moment om terug te kijken en vooral vooruit te kijken. Waar hebben onze klanten behoefte aan, wat vraagt de markt. Hoe kunnen we ons bedrijf zo efficiënt mogelijk inrichten. Hoe effectief is ons verdienmodel.

Terugkijkend op de afgelopen vier jaar zijn we trots wat we hebben bereikt, zowel op ecologisch als economisch gebied. Dat de biodiversiteit is gestegen blijkt uit diverse onderzoeken door verschillende instanties. We hebben een vaste kring met klanten die onze producten afnemen en onze gezamenlijke missie uitdragen. Klanten en consumenten die bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor onze producten en die onze “eco-diensten” waarderen.

22 December hebben we samen met Natuurmonumenten terug- en vooruitgekeken en een langdurig pachtovereenkomst getekend. Meer hierover lees je op de website van Natuurmonumenten Achterhoek.

Producten van Landgoed Velhorst

Ondanks de droge periodes dit jaar hebben we een succesvol oogstseizoen gehad. Door voldoende vocht in het voorjaar en veel zonuren hadden we een goede opbrengst én kwaliteit van onze granen. Naast bakker Driekant hebben we meerdere bakkers als nieuwe klant, die allemaal zeer tevreden zijn over de bakkwaliteit van onze granen.

Dit jaar hebben we voor het eerst zonnebloemen geteeld. De biologische zonnebloemolie van Landgoed Velhorst is een nieuw product dat begin 2023 in 5 liter jerrycans verkrijgbaar is.

In het nieuwe jaar stoppen we met de verkoop van groenten, omdat de kosten – plantgoed en arbeidstijd – voor het telen van biologische groenten vaak hoger zijn dan de opbrengsten en we regelmatig groenten aan de varkens voeren om verspilling tegen te gaan.

We leggen de focus op granen, quinoa, koolzaad, aardappelen en zonnebloemen. Deze gewassen blijven we in een korte keten verwaarden tot (langer houdbare) streekproducten die we rechtstreeks aan onze klanten – consumenten, bakkers, restaurants en winkels - verkopen.

Innovaties op Landgoed Velhorst

Onze aandacht blijft ook gericht op innovaties, zoals de bodemsensoren van Agurotech, die data verzamelen over de bodem op Landgoed Velhorst als robotica. Afgelopen jaar heeft RobotOne flink geoefend in de stroken met groenten. Pixelfarming Roboctics heeft speciale tools ontwikkeld waarmee de robot tussen én in de stroken het onkruid heeft weggemaaid. In het nieuwe jaar komt Robot One weer naar Landgoed Velhorst om nieuwe tools uit te testen.

Fijne feestdagen

We bedanken je voor het vertrouwen in ons en wensen je gezellige feestdagen, een gelukkig nieuwjaar en gezond voedsel voor iedereen.

P.s. Van 24 december tot 9 januari zijn we gesloten. Vanaf 9 januari kunnen weer bestellingen gedaan worden.

24.9
784
29
18.206.13.203