Terug naar Nieuwsbrief / Archief

15.12.2021
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst december 2021

Food for Thought: menu van de toekomst

Wat hebben het Plant XR project van Guido Van den Ackerveken (Universiteit Utrecht), PlantLab, Salt Farm Foundation, Landgoed Velhorst en de Zenderense Es Borne gemeen? Tijdens het programma Food for Thought NL in De Balie vertellen boeren, producenten en onderzoekers hoe ze bijdragen aan duurzame voedsel productie. Tijdens het programma kon het publiek gerechten proeven, gemaakt van producten van de producenten. Van de producten van Landgoed Velhorst heeft de chef-kok van de Balie een heerlijke pompoen-boerenkool risotto gemaakt. Je kunt de opname terugkijken op Youtube. 

 

Update pixelfarming Landgoed Velhorst

Dit jaar hebben de pixelpachters zelf de groenten geplant en geoogst. De meningen over deze vorm van pixelpachten waren heel divers. Sommige pachters hebben hun pixels goed onderhouden en voldoende groenten kunnen oogsten; andere pachters hebben aangegeven dat het 'bijhouden' van een pixel best veel werk is. We willen alle pixelpachters bedanken voor hun bijdrage, ook namens de Voedselbank Zutphen/ Lochem. 

Ontwikkelingen RobotOne

Tijdens de Agrobots workshop bij Pixelfarming Robotics hebben we geoefend met een drone en de robot. Samen met de andere deelnemers wordt een teeltplan gemaakt om de robot komend jaar te testen. Op Landgoed Velhorst willen we de robot gaan inzetten om uien te planten en mechanisme onkruidbestrijding in de stroken met groenten. Vanaf 2023 hopen we dat de robot volledig ingezet kan worden bij de teelt voor zowel het planten, wieden en oogsten in de stroken en de pixels.

Terugblik afgelopen 3 jaar op Landgoed Velhorst

In februari 2019 zijn we gestart met het herinrichten van 15 ha grasland op de grote akker tegenover het landhuis. Een foto van de RAF uit 1945 was de inspiratie voor de herdimensionering. De akker is ingedeeld in percelen van een ha en binnen een perceel worden verschillende vormen van teelt toegepast, stroken- en mengteelt en pixelfarming. Langs de akkers zijn 6 meter brede akkerranden met bloemen, kruiden en granen aangelegd. Als je wel eens gewandeld hebt op het landgoed kun je het beeld, het geluid van vogels en insecten en de geur van het koolzaad direct voor je halen.

Op ecologisch gebied is er veel vooruitgang geboekt. Dit blijkt niet alleen uit wat je ziet, hoort of ruikt. Er zijn gedurende de afgelopen 3 jaar onderzoeken gedaan naar de stand van de insecten, wilde bijen, bijzondere vogels, kwaliteit van de bodem door o.a. Kenniscentrum EIS, Naturalia, WUR, HAS, Aeres. Deze onderzoeken tonen aan dat de biodiversiteit en natuurwaarde aanzienlijk is gestegen. 

Ook wordt er onderzoek gedaan naar ons verdienmodel. We verwaarden onze producten samen met lokale ondernemers en zetten de producten af in een korte keten rechtstreeks aan de consument en zakelijke partners. Onlangs hebben we de werkelijke kostprijs van onze producten in kaart gebracht. Om het financieel rendabel te maken, zijn de inkoopprijzen zijn onze producten in kleine verpakkingen verhoogd. Bij sommige producten is hierdoor ook de verkoopprijs verhoogd.

We zijn blij dat onze leden en klanten ons (blijven) ondersteunen en bereid zijn een eerlijke prijs te betalen. En trots op de samenwerking met partners zoals Bakker Driekant, Biowinkel4you, Centerrr, De Patrijs, Eetwinkel van Mien, Foodvia, Kawop, Kratje Lokaal, Puur van de Buur Barchem, Nel Schellekens, Villa Ruimzicht, Villa Ruimzicht.

Mooie feestdagen en een gezond nieuwjaar

Van 18 december tot 8 januari is de winkel aan de Vordenseweg 2 in Almen gesloten. De webwinkel is van 24 december tot 10 januari gesloten. 

We wensen je sfeervolle feestdagen met de mensen die je lief hebt en een gezond en saamhorig nieuwjaar.

36.7
801
29
44.192.94.177