Terug naar Nieuwsbrief / Archief

04.12.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst december 2019

Kandidaat Ekoland Innovatieprijs 2020

De jury van de Ekoland Innovatieprijs heeft lezers en auteurs van Ekoland opgeroepen om ook dit jaar weer bedrijven aan te melden voor deze prestigieuze prijs. De prijs, die ook deze keer een geldbedrag omvat ter beschikking gesteld door Rabobank Nederland is bedoeld om creatieve ontwikkelingen op biologische landbouwbedrijven extra aan te moedigen. Dan moet vooral gedacht worden aan speciale initiatieven die door landbouwers worden ontplooid en die leiden tot het bevorderen of verbeteren van de productie, afzet en consumptie van biologische producten. De jury zal op basis van de ingestuurde formulieren een aantal bedrijven nomineren voor de prijs. De Ekoland Innovatieprijs zal worden uitgereikt tijdens de Biobeurs 2020, die op 22 en 23 januari 2020 in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvindt. 

De Vrienden van Velhorst is één van de kandidaten voor deze prijs. 19 December a.s. brengt de jury een bezoek aan landgoed Velhorst. Op basis van dit bezoek wordt bepaald of we genomineerd worden. We bedanken iedereen die ons aangemeld heeft voor deze prijs. 

Winterlezing Vrienden van Velhorst

26 Januari a.s. is een "winterlezing" gepland voor de leden van de Vrienden van Velhorst. Deze winterlezing staat in het teken van voedsel en voedingswaarde. Tijdens deze lezing willen we graag van onze leden weten welke groenten we komende jaar in het teeltplan moeten opnemen.

Gastspreker

Onze gastspreker is Lyanne de Schrijver. Met ‘de ingrediënten’, voedingskundige Wageningen Universiteit, klassiek homeopaat, docent biologie en integraal leefstijl- en vitaliteitscoach wil Lyanne invulling geven aan haar missie: Een positieve bijdrage leveren aan welzijn, groei, ontwikkeling en bewustwordingsprocessen van mensen, ten behoeve van  een liefde- en respectvolle samen-leving van mens, dier en natuur/ de aarde. Met zelfinzicht opgedaan door persoonlijke levenservaring ten aanzien van ziekte én gezondheid én een blik op  inzichten die de natuur ons verschaft, neemt zij ons mee op een ‘tocht’ door de geschiedenis van de leefstijl- en voeding van de mens en de gevolgen daarvan. Zodat we in staat zijn nóg bewuster, leefstijl – en voedingskeuzes te maken die het best passend zijn bij onze natuur! Tijdens de lezing vertelt Lyanne over de voedingswaarde van onze producten en serveren we lekkere én gezonde gerechtjes van de producten van landgoed Velhorst.

Aanmelden

Aanmelden kan via de website. Na aanmelding ontvang je meer informatie over de locatie en het tijdstip.

 

Samenwerking Terrae Vitae

Vrienden van Velhorst gaat samenwerken met Terrae Vitae. Terrae Vitae is een bedrijf welke zich puur richt op het verbeteren van de vitaliteit van de bodem op een natuurinclusieve, biologische en agro-ecologische manier. In de blog vertelt Arianne Neele hoe de samenwerking tot stand is gekomen. Op landgoed Velhorst gaan we samen een aantal proeven doen om de vitaliteit van de bodem te verbeteren. 

 

Agro Innovatie Event

"Er gebeurt veel op het gebied van innovatie in de landbouw en veeteelt, zo bleek uit onder meer een aantal interviews tijdens een Agro Innovatie Event in het gemeentehuis in Lochem.

Landgoed Velhorst

Arjen en Winny van Buuren zijn een half jaar geleden gestart met de agrarische exploitatie van landgoed Velhorst bij Almen. Arjen vertelde dat hij steeds hoort dat hij en zijn vrouw innovatief bezig zijn, maar dat ze in werkelijkheid juist vooral terug in de tijd gaan met hun aanpak van het gemengde bedrijf. Biologisch, en met oog voor de natuur.

Vermarkten

De innovatie zit ‘m vooral in het vermarkten van de producten, via onder meer een webshop en via lidmaatschap. Dat laatste zorgt voor een korte lijn tussen boer en consument. Er zijn inmiddels zo’n 125 leden genoteerd. Zij krijgen korting op producten en brengen regelmatig een bezoek aan de Velhorst om tijdens een wandeling meer inzicht te krijgen in de werkwijze. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart voor de haverteelt. Dit moet leiden tot Velhorst-muesli en -havermout. En ook aan koolzaadolie en zelfs een eigen bier wordt gewerkt."

Bron: Lochems Nieuws

 

Winterreces 20 tot 28 december

Van 20 december tot 28 december zijn we een week gesloten. Wil je voor de kerst nog een bestelling doen, dan graag vóór 19 december a.s. 

We wensen je fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar. En hopen je volgende jaar weer op landgoed Velhorst te zien. 

25.8
809
29
100.28.132.102