Terug naar Nieuwsbrief / Archief

17.08.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst augustus 2022

Bierproeverij Slow Food Achterhoek

Slow Food Achterhoek organiseert zondag 21 augustus een bierproeverij en korte rondleiding op Landgoed Velhorst. Je kunt de nieuwe Velhorster Zomerbries en de Velhorster Lentebok proeven.

De reststroom van het bier, de bier bierbostel, is aan de varkens gevoerd. Naast het bier kun je ook de droge worst van onze Bonte Bentheimer Buiten varkens proeven. En kaas van Burgerboerderij De Patrijs. 

Aanmelden kan via achterhoek@slowfood.nl. De kosten zijn € 2,50; gratis voor leden van Slow Food Achterhoek. Biertjes rekent ieder zelf af, kaas en worst is inbegrepen.

 

Bonte Bentheimers en kringlooplandbouw op Landgoed Velhorst

De Bonte Bentheimer Buiten varkens spelen een belangrijke rol in de kringlooplandbouw op Landgoed Velhorst. Na de oogst van de gewassen eten de varkens de resten van het gewas, de wortels van de (on)kruiden en de engelingen. Ze wroeten de grond om en bemesten deze.

Het stro wordt gebruikt in de stal voor het vee en wordt samen met de vaste mest gebruikt op de akkers. De reststromen van de geschoonde granen en de bierbostel van het Velhorster bier worden gebruikt als voer voor de varkens.

Van het vlees van de varkens laten we o.a. droge worst maken die we samen met het bier in een korte keten verkopen.

 

De 10 voordelen van havermout uit de Achterhoek

De haver op de Landgoed Velhorst is biologisch én natuurinclusief geteeld. Van deze haver wordt havermout en havermuesli gemaakt. Havermout is een van de gezondste en lekkerste volkoren granen die er is.

Havermout heeft meer proteïnen, vitaminen, koolhydraten en voedingsstoffen dan andere granen. Met havermout kun je verschillende lekkere gerechten maken.

De havermout van Landgoed Velhorst is lokaal geteeld en in lokale winkels te koop. Koop je deze lokale havermout en andere lokale producten, dan draag je bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Onze havermout en andere streekproducten zijn verkrijgbaar bij de verslokalen van Burgerboerderij de Patrijs, Centerrr in Almen en via onze webwinkel.

Lees meer over de voordelen van havermout in de laatste blog.

 

Winkel Natuurmonumenten Amersfoort

De winkel van Natuurmonumenten van het stationsplein in Amersfoort is de natuurlijkste cadeauwinkel van Amersfoort. In de winkel is ook de biologische quinoa, havermuesli, veldboon-spelt pasta en de koolzaadolie van Landgoed Velhorst te koop. Reis je met de trein van of naar Amersfoort, dan is een bezoek aan de winkel zeker waard.

 

Bodembiologie op Landgoed Velhorst

De bodembiologie is ontzettend belangrijk om de kwaliteit van de landbouwbodem te bepalen. Het project sensorisch landschap richt zich op de biologie en bodemvitaliteit door te focussen op biodiversiteit, broeikasgasemissies en waterregulatie.

Op Landgoed Velhorst zijn in 2021 bodemmonsters genomen. Arjen van Buuren: “Ik vind de bodem het belangrijkste onderdeel van het bedrijf, ook omdat wij biologisch zijn. Daarom willen we weten wat er in de bodem zit en daarop kunnen sturen en dat kan heel nauwkeurig met sensorisch landschap”, legt Arjen uit. Naast de bodemmonsters maakt Arjen ook gebruik van sensoren om realtime te meten hoe het met de bodem gaat. “Ik hou bijvoorbeeld de bodemtemperatuur in de gaten. Hierdoor kan ik preciezer bepalen wat het goede moment is om te zaaien.”

Lees meer in de nieuwsbrief van Mineral Valley Twente.

30.8
802
29
18.206.13.203