Terug naar Nieuwsbrief / Archief

05.08.2019
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst augustus 2019

Wie zaait, zal oogsten …. Afgelopen weken waren drukke weken. We hebben veel geoogst van het land en zijn ‘tussendoor’ verhuisd naar Landgoed Velhorst. We willen de 93 leden van de Vrienden van Velhorst bedanken voor hun support en waardering. 

Smaaktest aardappelen kweekprogramma

Na afloop van de tweede seizoenswandeling was er de mogelijkheid om een zakje aardappelen vanuit het kweekprogramma mee te nemen om te testen. Deze aardappels kunnen potentiële nieuwe rassen zijn en daarom vroegen wij de leden om de aardappels te testen op onder andere smaak en kooktype. De eerste resultaten van de smaaktest zijn binnen en zijn veelbelovend. We wachten de overige smaaktesten af om een volledig beeld te krijgen.

Als dank voor het testen van de aardappelen krijgen de deelnemers van de smaaktest 2,5 kg aardappelen. Deze aardappelen zullen we tijdens de najaarswandeling overhandigen.

Veestapel Velhorst

De veestapel op Landgoed is uitgebreid. We hebben vier Bonte Bentheimer landvarkens aangeschaft voor het restvoedsel. Zo hoeven we geen groenten of aardappelen te verspillen. Ook hebben we nu 6 Brandrode runderen waarvan er een dragend is. Deze koeien staan samen met de schapen in de weide bij de vistrap aan de Berkel.

Aardappelen rooien

Al een paar keer zijn de biologische Vitabella aardappelen gerooid en ingeschuurd. Het sorteren van de aardappelen doen we zelf. Het is secuur werk, want we willen kwaliteit leveren. Gelukkig krijgen we daarbij hulp! De Vitabella aardappelen zijn te koop bij de Superrr in Almen, de boerderijwinkel de Nieuwenburgt in Spankeren en via onze webwinkel.

De knollen onder de biologische Connect aardappelen doen het ook goed. Ze moeten nog een maand doorgroeien en dan kunnen ze geoogst worden.

Granen geoogst van Landgoed Velhorst

De granen zijn gecombined. De haver wordt nu gedroogd en straks wordt de volgende stap gezet naar onze eigen havermout en muesli. De veldbonen en triticale gebruiken we als krachtvoer voor onze schapen en koeien. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een vegatarische product van Landgoed Velhorst.

Excursie met museum STAAL

Op vrijdag 30 augustus organiseert museum STAAL en de Vrienden van Velhorst in het kader van de tentoonstelling ‘Boerentrots, vernieuwende verhalen in de Achterhoek’ een excursie naar de Velhorst. Aanmelden kan via museum STAAL: info@museumstaal.nl

Datum: vrijdag 30 augustus

Aanvang: 14.00 uur

Adres: Velhorst 3, Lochem

Kosten: €7,50 (maximaal 20 personen)

Op naar 100 leden van de Vrienden van Velhorst

We willen de 93 leden van de Vrienden van Velhorst bedanken dat ze samen met ons willen bijdragen aan gezond voedsel en een gezonde bodem op Landgoed Velhorst, voor nu én in de toekomst. We waarderen jullie steun en enthousiasme!

Jij kunt hier ook aan bijdragen door lid te worden van Vrienden van Velhorst.​ Het lidmaatschap kost 25 euro per jaar. Als lid krijg je:

☆ Educatieve seizoenswandelingen
☆ Verrassende recepten van Velhorst
☆ 10% korting op online bestelling van producten van Velhorst

Meld je aan en wordt ook lid van de Vrienden van Velhorst of geef een lidmaatschap cadeau

21.1
810
29
3.238.112.198