Terug naar Nieuwsbrief / Archief
23.04.2025
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst april 2025
Planten vergeten gewas op Landgoed Velhorst
Help je donderdag 24 april mee een vergeten gewas te planten op Landgoed Velhorst?
Morgenochtend starten we met de aanleg van een proefveld met een veelbelovend, vergeten gewas: Aardaker.
De Aardaker is een knolgewas, een bron van eiwitten en een vlinderbloemige. Het gewas kan dus voorzien in de eigen stikstofvoorziening.
Voor het planten hebben we handjes nodig dus mocht je tijd en zin hebben, kom morgenochtend naar de Velhorst en help mee om de plantjes in de grond te krijgen.
We starten vanaf 9 uur. Verzamelen op de grote akker tegenover het landhuis.

Boek debuut Arjen van Buuren
Het allereerste boek van Arjen van Buuren, met als titel 'Gezonde bodem, gezond voedsel, gezonde toekomst' is vanaf 1 september verkrijgbaar!
Gezonde bodem, gezond voedsel, gezonde toekomst gaat over de grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan, zoals klimaat, biodiversiteit, waterbeheer en gezondheid.
Aan de hand van inspirerende verhalen, indrukwekkende foto's en toegankelijke uitleg laat Arjen je zien hoe we, samen met experts uit verschillende vakgebieden, kunnen bouwen aan een duurzame toekomst voor volgende generaties.
Binnenkort start de pre-sales van het boek.
Foto Patrick van Gemert

Broodbak training 6 en 7 mei op Landgoed Velhorst
De broodbak-training gaat definitief door en er zijn nog een paar plekjes vrij.
Wil jij de kunst van ambachtelijk brood bakken onder de knie krijgen? Op het prachtige Landgoed Velhorst ga je twee dagen aan de slag met de ervaren bakker Piet Smit. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak en werk je met biologische granen die rechtstreeks van het landgoed komen.
Dit is niet zomaar een bakworkshop; je leert brood bakken op een plek waar duurzame landbouw en natuur hand in hand gaan. Naast het bakken krijg je een inspirerende rondleiding van Winny van Buuren, die je meeneemt over de velden waar de granen worden geteeld. Je ontdekt hoe een gezonde bodem bijdraagt aan voedzaam en smaakvol brood.
Waarom zelf brood bakken?
Zelf brood bakken is zoveel meer dan een ambacht. Het betekent:
✅ Weten wat je eet: geen onnodige toevoegingen, maar puur en voedzaam brood.
✅ Gezondheid: lang gefermenteerd brood is beter voor je spijsvertering en bloedsuikerspiegel.
✅ Variatie: werken met diverse oude granen, in plaats van de standaard tarwe.
✅ Betaalbaarheid: zelf bakken is niet alleen leuk, maar ook voordeliger.
✅ Duurzaamheid: gebruik maken van lokale, biologische grondstoffen.
Als je hier enthousiast van wordt, dan is deze tweedaagse training echt iets voor jou!
Voor wie is deze training?
Of je nu een beginnende of ervaren thuisbakker bent, deze training is voor iedereen die de kunst van het brood bakken wil verfijnen. Zelfs als je al jaren bakt, leer je hier nieuwe technieken en oplossingen voor veelvoorkomende problemen, zoals een te harde korst of slecht rijzend deeg.
Bovendien is deze training perfect voor iedereen die gelooft dat voeding een cruciale rol speelt in onze gezondheid én die van de planeet. En natuurlijk als je zin hebt in twee inspirerende dagen op het prachtig landgoed in de Achterhoek!
Wat kun je verwachten?
- Praktijk & theorie: onder leiding van Piet Smit leer je stap voor stap brood bakken met zuurdesem.
- Rondleiding: ontdek de biologische akkers waar de granen groeien en leer over het belang van een gezonde bodem.
- Duurzaam genieten: proef en werk met lokale, ambachtelijke ingrediënten.
- Veel bakken!: je gaat naar huis met je zelfgebakken broden én volop inspiratie.
Aanmelden kan via de website:
