Terug naar Nieuwsbrief / Archief
20.08.2023
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst augustus 2023
Oogstseizoen op Landgoed Velhorst
Het oogstseizoen is na de vele regen eindelijk begonnen op Landgoed Velhorst. Dit jaar hadden andere omstandigheden dan de voorgaande jaren. Een nat voorjaar waardoor de meeste boeren pas later konden zaaien en daarna een droge periode.
Gelukkig hebben we al veel granen in februari kunnen zaaien vóór de natte periode. De bodemsensoren van Agurotech geven aan dat de bodemtemperatuur goed was en het bodemleven al op gang kwam.
Ondanks de weersomstandigheden zijn we heel tevreden over de kwaliteit van de granen. De tarwe is gedroogd en geschoond en naar Korenmolen de Vier Winden gebracht. De biologische tarwe van Landgoed Velhorst wordt gemalen door George van Korenmolen "De Vier Winden" voor o.a. Driekant, de Veldkeuken en biologische desembakkerij Lavett.
Burgerboerderij De Patrijs
Op Burgerboerderij de Patrijs wordt niet alleen geboerd, maar gebeurt nog veel meer: ze maken kaas en zuivel, ze hebben onbemande winkeltjes In Laren, Zutphen, Lochem, Vorden en Eefde die bevoorraad worden, we houden een nauwe verbinding met de burgers die betrokken zijn bij De Patrijs.
Daaromheen staat een groot netwerk aan ‘Burgerboeren‘: mensen uit de wijde omgeving die de Burgerboerderij een warm hart toedragen en op allerlei manieren hun bijdrage doen. Door te helpen met de crowdfundingcampagne, het opzetten van een verslokaal, het helpen met de kaasproductie, planten van pompoenen, en ga zo maar door. En vergeet vooral niet alle burgers die zich hebben verbonden aan de boerderij. Op de pagina ‘Gemeenschap‘ vind je een inkijkje in de motivaties van deze mensen om zich bij De Patrijs aan te sluiten.
Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan het succes van Burgerboerderij de Patrijs door lid te worden en lokale boodschappen te kopen, door mee te financieren en door mee te werken.
17 September a.s. organiseren zij een Boerderijfestival in Laren van 13.00 tot 19.00.
Zonnebloemolie van Landgoed Velhorst
Onze zonnebloemolie is koudgeperst. Deze vorm van persen blijft het dichtst bij de natuur en mag niet warmer worden dan 30 graden. Verhit je de olie meer, dan verandert de samenstelling en oxideren de vetzuren. Koudgeperste zonnebloemolie heeft een lichtgele kleur, zachte, neutrale smaak. Koud gebruiken veel mensen zonnebloemolie vaak over salades, in sauzen en in dressings. Deze oliesoort is ook geschikt om in te bakken en frituren.
De belangrijkste samenstelling van zonnebloemolie is linolzuur (meervoudig onverzadigd vet) en oliezuur (enkelvoudig verzadigd vet). Beide vetzuren worden in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. Een manier waarop zonnebloemolie bijdraagt aan een goede hartgezondheid is door het verlagen van je cholesterolgehalte.
Je kunt deze gouden olie ook gebruiken om je huid te verzorgen. Van het insmeren met een paar druppels olie wordt je huid heerlijk zacht.
- Zonnebloemolie is zeer absorberend en verstopt de poriën niet.
- Zonnebloemolie bevat het vitamine E: een antioxidant dat de huid kan helpen beschermen tegen vrije radicalen en tegen schadelijke effecten van de zon, zoals veroudering en rimpels.
- Linolzuur helpt de natuurlijke barrière van de huid te behouden en ondersteunt het vermogen om vocht vast te houden. Het heeft ook een ontstekingsremmend effect bij plaatselijk gebruik en helpt de huid te beschermen tegen bacteriën en ziektekiemen.
Je ziet er niet uit als een boerin
Winny van Buuren vertelt over haar missie: "Mag ik mezelf boerin noemen? Ik ben niet op een boerderij opgegroeid en heb geen agrarische opleiding gedaan.
Ik ben opgegroeid in het Westen en heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Vijf jaar geleden heb ik de switch gemaakt naar het boerenleven in het Oosten. Samen met Arjen zijn we biologische bedrijven op Landgoed Velhorst, Zenderense Es op Landgoed Stichting Twickel en Landgoed Kreil gestart. Voor mij was dit een grote omschakeling en ik heb veel geleerd over natuurinclusieve landbouw.
Binnen een agrarische onderneming heb je naast kennis van een gezonde bodem en gezond voedsel ook kennis nodig voor een efficiënte bedrijfsvoering en een gezond verdienmodel. Voor het inrichten van onze bedrijfsprocessen, korte ketens, afzet van producten en verdienmodellen heb ik mijn ervaringen en kennis als proces-, project- en ketenmanager kunnen inzetten.
We kunnen beiden doen waar we goed in zijn én waar we energie van krijgen. Deze positieve energie draagt bij aan het geluk als mens en het succes als ondernemer.
Mijn passie is om bij te dragen aan een gezonde bodem, gezond voedsel en een verdienmodel voor nu en toekomstige generaties. En mijn ervaringen met anderen te delen en ondernemers in de agri- en foodsector te begeleiden die aan dezelfde missie willen bijdragen."