Terug naar Nieuwsbrief / Archief

26.02.2024
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst februari 2024

Nog 2 plekken vrij voor tweedaagse “Ambachtelijk brood bakken” met Piet Smit 6 en 7 mei op Landgoed Velhorst

Aan de slag op Landgoed Velhorst met ambachtelijk bakker Piet Smit. Zuurdesembrood bakken van oude, onbespoten, volkoren granen is op zich niet moeilijk. Maar je moet wel de kneepjes van het vak kennen. We gaan brood (en crackers) bakken van de granen van Landgoed Velhorst. Samen kneden, bakken, proeven, eten, genieten en daarna thuis aan de slag! 

Waarom zou je je eigen brood bakken?

Omdat je weet dat een lange bereidingstijd veel gezonder voor je is? Omdat je veel meer variatie in je brood(crackers) wilt dan de veelgebruikte tarwe? Omdat je bloedsuikerspiegel en gewicht voor jou een issue zijn? Omdat je veel meer oude granen van Nederlandse bodem wilt eten? Omdat je de geur van zelfgebakken brood/crackers in je huis wilt ruiken? Gewoonweg op een ambachtelijk manier brood wilt leren bakken? Omdat je wilt overschakelen op brood met volop vezels en voedingswaarde? Omdat je beseft dat zelf bakken tot veel betaalbaarder brood leidt? Omdat je weet en/of voelt dat zuurdesembrood je beter bekomt?

Als je op veel vragen "JA" zegt, dan ben je van harte welkom op deze 2-daagse 'Brood bakken training met Piet Smit’ waarin wij je leren en inspireren om ‘baas in eigen oven & buik te worden’.

Voor wie?

Het maakt niet uit of je beginnend of ervaren thuisbakker bent.  Ook voor mensen die al jaren broodbakken kan het leerzaam zijn, als zij bijvoorbeeld tegen problemen aanlopen thuis zoals te harde korsten of deeg dat teveel of juist helemaal niet wil rijzen.

Tevens komen de mensen, die ervan overtuigd zijn dat we met mes en vork een groot verschil kunnen maken voor de gezondheid van onszelf, degenen die aan onze zorg zijn toevertrouwd en voor de aarde, volop aan hun trekken.

Bovendien vind je het leuk om 2 dagen flink aan de slag te gaan op het landgoed Velhorst en in de natuur.

Op website lees je meer over de training.

Deze training wordt 10 en 11 mei ook gegeven bij Rineke Dinkinga in Sellingen. 

 

Een jaarrond biodiversiteitsmetingen op Landgoed Velhorst

Sinds 2023 doen we mee met het meerjaren project Cropmix van WUR. Afgelopen jaar zijn de vogels, wormen en akkerkruiden gemeten op Landgoed Velhorst. De metingen worden gedaan in de percelen met strokenteelt en percelen met monocultuur. 

Vogels

De korte afstand tot de struiken en onze relaxte houding ten opzichte van akkerkruiden zorgt ervoor dat beide percelen veel worden aangedaan door kleine zangvogels. De stroken leken geschikter als broedhabitat voor Gele kwikstaarten dan de volveldse teelt. Hoogtepunten waren, op het volveldse perceel: een Nachtegaal met een grote rups in zijn bek. Op onze stroken: een telling met meer dan honderd doortrekkende Kepen

Regenwormen

Er is een duidelijk verschil zichtbaar in de biomassa van de regenwormen op de twee percelen. Daarnaast is de diversiteit in regenwormen op de strokenteelt akker ook een stuk hoger. Hier vonden we wormen uit alle drie de functionele groepen. In tegenstelling tot de volveldse perceel waar geen Pendelaars vonden wormen. Pendelaars zijn op akkerlanden tegenwoordig zeldzaam geworden.

Akkerkruiden

Er is een duidelijk beeld te zien wanneer je de hoeveelheid akkerkruiden vergelijkt met de biodiversiteit. Het aantal akkerkruiden per m² in onze strokenteelt ligt een stuk lager in vergelijking met ons volveldse teelt. Daarentegen is de diversiteit in de waargenomen soorten iets hoger ten opzichte van ons volveldse teelt. Echter binnen ons netwerk van biologische bedrijven scoren we in beide systemen zeer hoog met betrekking tot het aantal soorten akkerkruiden. In zowel ons volveldse- als uw strokenteelt hebben we een Rode Lijstsoort waargenomen, namelijk: Valse kamille (Anthemis arvensis) en een zeldzame plantensoort, namelijk: Beemdooievaarsbek (Geranium pratense).

 

Agri Food Boost: van uitdaging naar oogst

 

Samen Sterker in de Agri- en Foodsector

Als ondernemer in de agri- en foodsector weet je als geen ander dat dit vakgebied zowel uitdagingen als kansen met zich meebrengt. Je wilt het graag veranderen, maar weet nog niet hoe. In de dagelijkse drukte en hectiek van je bedrijf, zoek je naar een goede balans tussen werk en vrije tijd. Tegelijkertijd zoek je naar manieren om je bedrijf te veranderen en bij te dragen aan een gezonde bodem en gezond voedsel, met een gezond verdienmodel wilt.

Dit heeft Winny van Buuren zelf ervaren in haar transformatie van het business leven in het Westen naar het boerenleven in het Oosten. En was voor haar de aanleiding om dit programma te ontwikkelen waarmee ze ander ondernemers, waarbij gezond voedsel centraal staat, te ondersteunen. 

Herken je dit?

  • Verlang je naar meer vrije tijd te midden van de hectiek van je agrarische of voedselbedrijf?
  •  Sta je voor de keuze tussen de hoeveelheid activiteiten in de transitie naar een gezond bedrijf en verdienmodel?
  •  Wil je weten hoe je producten lokaal kunt verkopen tegen eerlijke prijzen in een korte keten?
  • Welke vorm van storytelling past bij jou en jouw bedrijf en hoe kun je jouw persoonlijke verhaal vertellen om mensen te binden? 

 

Het programma

De Agri Food Boost ondersteunt je om deze uitdagingen aan te gaan en je bedrijf te transformeren. Het programma heeft een holistische benadering en is specifiek ontworpen om te voorzien in de behoeften van ondernemers in de agri- en foodsector.

Het programma is opgebouwd uit 4 onderdelen: Doel en Motivatie, Balans en Waarden, Keten en Community en Verhaal en Verbinding. Meer informatie vind je op de pagina Agri Food Boost.

Wil je meer weten wat de Agri Food Boost voor jou en jouw bedrijf kan betekenen, neem dan contact op voor een kennismakinggesprek.

Introductie workshop

Ter introductie van het programma Agri Food Boost organiseer ik 28 maart een workshop voor ondernemers in de agri- en foodsector. Tijdens deze workshop gaan we een paar elementen uit het programma Agri Food Boost doorlopen. Hoe ziet jouw ideale toekomstbeeld eruit en welke doelen wil je bereiken.

De workshop wordt 28 maart gehouden bij Foodvia in Arnhem inclusief een lunch met lokale producten. De workshop is van 10.00 tot 12.00 en daarna lunchen we samen. De kosten bedragen € 97,00 (incl. lunch).

Aanmelden voor de workshop kan via de webwinkel van ons bedrijf Landgoed Velhorst. Na betaling is de deelname definitief. Als je na de workshop deel neemt aan het volledige programma krijg je de kosten voor de workshop terug.

Heb je vragen, bel Winny van Buuren op nummer 06-30475578.

 

23.7
807
29
3.19.56.45